Kimentek a divatból a vírusok?

2007. július 21.
1.5281
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Biztonságtechnikai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a legfrissebb felmérések szerint az igazi high-tech hackerek már nem vírusok útján érik el céljaikat.

A jelek szerint kezd megváltozni a nagyobb támadásokhoz használt tipikus technika, és az új metódus már nem használ vírusokat. Az eddig elterjedt megoldás szerint a vírusok kis távirányító egységeket helyeznek el a magánfelhasználók gépein, és ezek után megkezdődhet az adatgyűjtés, a spamküldés, vagy éppen a szerver-túlterheléses támadások levezénylése. A biztonságtechnikai cégek statisztikái szerint ez a kép kezd jelentősen megváltozni, és a támadók egy szinttel feljebb helyezik az otthoni gépekről a behatolás pontját.

A legnagyobb támadások az elmúlt hónapokban mind fájlmegosztó hálózatok, vagy közösségi oldalak segítségével történtek. Jellemzően azt használták ki, hogy egy szerverkarbantartási üzenet segítségével más csatlakozási pontokra vezették a felhasználókat. Az ilyen megoldással az a gond, hogy nem helyeznek el semmilyen rosszindulatú szoftvert a gépeken, így az ezek kiszűrésére szolgáló programok és vírusirtók tehetetlenek. Hasonló technikát használtak szervertúlterheléses támadásokhoz, amikor egy népszerű oldalon elhelyezett Javascript kóddal a megtámadni kívánt szerverre irányították a látogatókat, másodpercenkénti több gigabites forgalmat generálva.

A szakértők szerint mivel szerver szintjén történik a behatolás, még a legfigyelmesebb felhasználó sem védheti ki, hogy tudtán és akaratán kívül ne váljon ilyen támadás aktív részesévé.
nincs még hozzászólás

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljaMarduk profilja