Kanadában legális a P2P letöltés

2003. december 15.
1.2871
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Kanadában a szerző jogi védelem alá eső zenék letöltése nem ütközik törvénybe, feltöltésük viszont igen - legalábbis ez az eredménye a kanadai szerzői jogokat szabályozó testület pénteki döntésének.

A Copyright Board of Canada (BC, Kanadai Szerzői Jogi Hivatal) ugyanebben a döntésben azonban 25 USD-nek megfelelő állami illetéket rótt ki az iPodhoz hasonló MP3-lejátszókra, ezzel az ilyen típusú eszközöket az audiokazetták és üres CD-k kategóriába sorolta. Az "adatrögzítő eszközök" eladásából így befolyt összeget a zenészek és zeneszerzők megsegítésére létrehozott alapítvány kapja, melyből az otthoni másolgatás miatt kiesett jövedelmet fizetik ki.

Ezt az illetéket a gyártóknak kell megfizetniük, de általában a vevők zsebéből veszik ki a fizetendő összeget.

A döntés peer-to-peer megosztással kapcsolatos kérdéseit a felhasználói és szórakoztatóipari csoportok a kanadai törvények ellentmondásai miatt tették fel. Az elemzők korábban úgy vélték, hogy a feltöltés törvényellenes, de a személyes használatra történő letöltés nem az. "A számítógépek merevlemezeit tekintve szerintünk teljesen törvényes a dolog" - mondta Claude Majeau, a BC főtitkára. Az RIAA képviselői csak a teljes döntés ismeretében hajlandók nyilatkozni.

A szerző jogokat védelmező RIAA már jó ideje támadta a kanadai szerzői jogi törvényeket, főleg azért, mert az USA északi szomszédja nem vezetett be az amerikai Digital Millennium Copyright Acthöz hasonló rendelkezéseket. A pénteken hozott döntéssel a CB határozata szerint a szerzői jogvédelem alatt álló anyagok feltöltése és olnine megosztása a jelenlegi kanadai törvények alapján tilos.

A döntés a merevlemezes MP3-lejátszók, mint az Apple Computer iPodjának, vagy éppen az új Samsung Napster lejátszójának jelentős áremelkedését jelenti. A 10 GB alatti memóriával szerelt lejátszók nagykereskedelmi ára után 15 amerika dollár, míg az ennél nagyobb kapacitású meghajtók után 25 dollár illetéket kell fizetni; az 1 GB-nál kisebb kapacitású MP3-lejátszók árát csupán 2 dollárral növeli.
1 hozzászólás

italianman

7 éve, 10 hónapja

mI EZZEL A GOND?

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profilja