Kamuprofil vadászat a facebookon és az iWiWen

2010. augusztus 19.
2.8071
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Egyik pillanatban kihirdetnek egy artwork pályázat nyertest, másik pillanatban újabb pályázat indul.

Ez a kamuprofil vadászat, amit az Antivírus blog szerkesztője hirdetett. Sajátos módon ünnepli harmadik születésnapját az oldal. A szerkesztő, Csizmazia István kamuprofil vadászatot hirdetett, a cél, hogy minél egyedibb módon buktassanak le hamis iWiW profilokat és facebook adatlapokat a versenyzők. A vadászattal szeretnék felhívni a szervezők a figyelmet arra, hogy a közösségi oldalakon található profil oldalak - egyes felmérések szerint - 40%-a hamis, azaz nem az hozta létre, akit az oldal profilja mutat.

Rengeteg ember szeretne sztárok bőrébe bújni, és így ismerkedni másokkal. A facebookon és az iWiWen együttesen körülbelül 20 Éder Krisztián adatlap van, ezek közül 19 biztosan nem az igazi SP-hez tartozik. Mégis, mindegyik rendelkezik néhány ismerőssel, és akad közöttük több, amelyik már 6-700 felhasználói jelölést kapott- többnyire fiatal lányoktól, akik rajonganak az énekesért. Úgy tűnik, Talmácsi Gáborosat is népszerű játszani, hiszen az iWiWen hárman is a motoros világbajnoknak adják ki magukat, de Steiner Kristófból, Benkő Dánielből, Zimány Lindából, valamint SP barátjából, "Fluor" Karácson Tamásból is több van.

A közösségi portálok felhasználói szabályzatába ütköző profilhamisítás ugyan jópofa játéknak tűnhet, de valójában visszaélés egy sztár hírnevével és a felhasználók bizalmával. "Komolyabb esetben a hamisító olyan pszichológiai játékba is belemehet, ami egy rajongóban hosszú távú sérüléseket okozhat, de akár megpróbálhat pénzt kérni tőle, mondjuk arra hivatkozva, hogy külföldön van, és kirabolták" - emeli ki Csizmazia István, az ESET magyarországi képviseletének biztonsági szakértője és az http://antivirus.blog.hu szerkesztője.

Mivel a blog - mely megalapítása óta folyamatosan tájékoztatja olvasóit az internetes veszélyekről - most ünnepli hároméves születésnapját, az ESET szakértői szerették volna különlegessé tenni ezt az évfordulót "Így született meg az ötlet, hogy hirdessünk kamuprofil vadászatot. A lényeg az, hogy a versenyzők legális eszközökkel igazolják egy-egy profilról, hogy az hamis. Az eredményhirdetésnél nem a lebuktatott adatlapok száma dönt, hanem az számít, hogy a hamis profil hány ismerőssel rendelkezett, és mennyire volt érdekes a bizonyítás" - mondja Csizmazia István.

A versenyt, mellyel a szakértők a közösségi oldalak biztonsági kérdéseire kívánják felhívni a figyelmet, az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact Kft. szponzorálja és a PS: PRovocative pr ügynökség koordinálja. A legérdekesebb nyomozást lebonyolító versenyzők értékes ajándékok - például Xbox 360 játékgép, Swarovski vásárlási utalvány és újság előfizetések - közül választhatnak. A verseny részletei a http://antivirus.blog.hu/2010/08/18/kamu_profil oldalon találhatóak, az eredményhirdetésre szeptember 17-én, az Antivírus blog születésnapján kerül sor.
3 hozzászólás

DNS

14 éve, 10 hónapja és 27 napja

Az első tíz helyezett egy-egy Orbán Viktor Facebook-profilban részesül.

Hát nem lenne poén?röhögő smiley

válasz erre

skyman

14 éve, 10 hónapja és 27 napja

Hát Shadow én megfogadtam h nem fogadok többetröhögő smiley
Mindenesetre ötletes, bár sose értettem azokat akik az interneten akarnak más börébe bujva imseretségi körre lelni...

válasz erre

Shadow

14 éve, 10 hónapja és 27 napja

huha most ien fogadásokat kéne kötni hogy hányat találnak röhögő smiley
kitart mellettem?röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja