Kábel helyett digitális telefonon keresztül fogunk internetezni

2005. január 26.
1.5541
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Forrester Research felmérése szerint 2010-re az európai szélessávú internet-felhasználók döntõ többsége digitális telefonvonalon keresztül kapcsolódik majd a világhálóra, míg a kábelszolgáltatók részesedése 15%-ra esik vissza.

A ’90-es évek elején a kábeltelevíziós társaságok kínáltak először szélessávú internet-hozzáférést, még mielőtt a telefontársaságok beindíthatták volna DSL szolgáltatásaikat.

Mostanra azonban a DSL jelentős teret nyert az öreg kontinensen, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a távközlési cégek jóval tőkeerősebbnek bizonyultak kábeles versenytársaiknál, illetve hogy míg gyakorlatilag az összes európai háztartásban található telefonvonal, addig a kábeltársaságok lefedettsége nem éri el az 50 százalékot. A Forrester jóslata szerint 2010-re a szélessávú digitális telefonvonallal rendelkező európai otthonok 80%-ában lesz DSL Internet.

A DSL erősödő dominanciája eddig a korábban nagyrészt monopolhelyzetben lévő "nemzeti" telefontársaságoknak kedvezett, idén például legtöbbjük 50 és 70% közötti részesedéssel rendelkezett a szélessávú internetes piacon. A távközlés liberalizálása ugyanakkor megingathatja domináns helyzetüket. Ez a folyamat például Hollandiában és Nagy-Britanniában már meg is indult – a holland KPN a szélessávú internetes piac 44, a brit BT pedig alig 25%-át birtokolja, de a francia France Telecom is 12 hónap alatt 16%-os térvesztést volt kénytelen elkönyvelni a területen 2003-2004 folyamán. Ez azért is érinti kellemetlenül a nagy távközlési cégeket, mert az egyre növekvő mobilhasználat miatt kieső bevételeiket éppen internetes szolgáltatásaikkal igyekeznek pótolni.

A Forrester Research szerint 2010-ben Hollandia lesz az első a szélessávú internetes kapcsolatok arányát tekintve 54%-kal, míg a nagyobb országok, így Németország, Franciaország és Nagy-Britannia esetében ez az arány 35 és 45% között lesz. Szerintük a sereghajtó Görögország lesz 17%-kal, ám az nem derül ki, hogy a felmérésbe bevonták-e az Európai Unióhoz tavaly csatlakozott országokat is.
1 hozzászólás

Marduk

7 éve, 8 hónapja és 14 napja

És ez hamarosan így is lesz, ha már most nincs így.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

 adambalonyi profiljagery1113 profiljaManiac profilja