Jövőkép az Inteltől: a Pentium-korszak vége

2006. március 12.
2.0971
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Intel a CES-t találta ideálisnak arra, hogy jövőképének bemutatása mellett új arculatát, logóit is felvonultassa.

A cég megvált a jellegzetesen alacsonyabbra helyezett "e" betűtől, ám az igazi meglepetés a processzorok logója volt, amelyben - nem meglepő módon - már nem szerepel a "Pentium" szó. Viszont váratlanul érte az elemzőket az "inside" kifejezés megtartása. Ez az elem a most lecserélt "Intel inside" szlogenből származik, amelynek utódja a fantáziátlan "Leap ahead" (kb. nagy lépés előre), így meglepő a szerepeltetése.

A "Core" kifejezés a Yonah mobilprocesszorokat fedi egymagos (Solo) és kétmagos (Duo) kivitelben. Az új technológiák és a logók bemutatása nem egyszerre történt: a kiállítás második napjára szorult a személyi számítógépek és noteszgépek számára kifejlesztett két új platform, a teljesen új márkaként piacra lépő Intel Viiv és az Intel Centrino Duo technológia bemutatása. Az új platformok az egyre inkább terjedő digitális életstílus minél szélesebb körben való alkalmazását célozzák.

Az új márkák egyben új utakat nyitnak a szórakozás és az üzleti információk felhasználása terén, beleértve azt is, hogy a vásárlók bárhol, bármikor az eszközök vagy képernyők széles skáláján férhetnek hozzá digitális tartalmaikhoz. Az Intel Viiv egyszerűbbé teszi a felhasználók számára, hogy otthonukban megnézzék, megosszák digitális tartalmaikat és információikat.

Az Intel Centrino Duo mobiltechnológia elsőrangú képességekkel rendelkezik, amelyek a szórakozást valóban mobillá teszik, és növeli a sokat utazó dolgozók válaszadási képességét, hatékonyságát.

Az új platformok „szívét" az Intel kétmagos processzorai jelentik, amelyeket a cég 65 nanométeres technológiájával állítanak elő. Közéjük tartozik a korábban Yonah kódnéven ismert Intel Core Duo, amelynek egyedi konstrukciója egy nagyobb postai bélyeg méretében egyesít magában két processzort, ezáltal magasabb teljesítményt és kiemelkedő energiafelhasználási hatékonyságot biztosítva.

Az Intel az új mobillapkák mellett bevezette a korábban Presler kódnéven ismert, asztali PC-khez kifejlesztett, kétmagos Intel Pentium D processzort, amely megtalálható lesz az Intel Viiv technológia számos modelljében is.

Az Intel Viiv segítségével a családok egyetlen távirányító segítségével ugyanúgy kezelhetik számítógépüket, mint televíziókészüléküket. A platform magában foglalja a Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 operációs rendszert és médiaszoftvert, amely lehetővé teszi a videózást és a számítógépes játékot, mialatt ugyanazon integrált rendszer a legújabb zenéket tölti le.

Az Intel Viiv technológia számos PC-kialakításban elérhető, beleértve az „all-in-one", hibrid, televízió jellegű külsővel rendelkező számítógépeket, a keskeny fogyasztói elektronikai és a könyvformátumú megjelenéseket, valamint a torony asztaligép-kialakítást. 2006 első felében a PC-gyártók világszerte több mint 80, a platformon alapuló rendszerrel jelennek meg a piacon.

Az Intel és a szórakoztatóipar széles körű együttműködésének eredményeként az Intel Viiv technológián alapuló személyi számítógépek segítségével a felhasználók sok órán keresztül élvezhetik a legfrissebb online szórakoztató szolgáltatásokat és on-demand alkalmazásokat. Az Intel már több mint 50 vállalattal működik együtt az online tartalomszolgáltatások és alkalmazások (a filmektől kezdve a zenén át a tévéműsorokig, sportműsorokig, játékokig és családi fényképekig) tesztelésén és igazolásán annak érdekében, hogy azok az új technológia segítségével is élvezhetők legyenek. Minden egyes igazolt szolgáltatás, alkalmazás és eszköz a könnyebb azonosíthatóság érdekében az „Enjoy with Intel Viiv technology" feliratot fogja viselni.

A platform támogatja a megfelelő minőségű hang és HD (High Definition – nagy felbontású) videók lejátszását az 5.1-es hangrendszertől a 7.1-esig, valamint egyetlen gomb megnyomásával lehetővé teszi a rendszer azonnali ki- és bekapcsolását (az aktiválást követő első bootolás után). Opcionális tv-vevőkártya segítségével a családok felvehetik, megállíthatják és visszatekerhetik az élő tévéműsorokat, és tárolhatják azokat a merevlemezen. Az év folyamán az Intel további szoftvertulajdonságokkal látja el a platformot, amelyek egyszerűsítik az otthoni hálózatba tartozó eszközök set-upját, és lehetővé teszik, hogy a felhasználók szórakoztató anyagokat továbbítsanak Intel Viiv technológiás számítógépükről egyéb igazolt hálózati eszközökre, például digitális tévékészülékekre, DVD-lejátszókra, set-top boxokra és vezeték nélküli útválasztókra.

Az Intel Viiv technológián alapuló platformok számos nagy teljesítményű, kétmagos Intel-processzorral érhetők el. Ilyen például az Intel Pentium D, a Pentium Processor Extreme Edition és az Intel Core Duo, valamint az Intel 945, 955 és 975 Express lapkakészlet, továbbá az Intel PRO/1000 PM és Intel PRO/100 VE/VM hálózati kapcsolat.

Az Intel Centrino Duo jelentős (több mint 70%-os) teljesítménynövekedést jelent a filmeket, zenéket vagy játékokat szabadságukra magukkal vivő családok és a folyamatosan úton lévő üzletemberek számára, mialatt a korábbi generációkhoz képest 28%-kal kevesebb energiát fogyaszt. Az eredmény a rendszer válaszadási képességének emelkedése és a hosszabb akkumulátor-élettartam – s mindez az innovatív noteszgép-konstrukciók széles formai választékával.

A Centrino Duo mobiltechnológia fejlett háromdimenziós grafikával rendelkezik, és opcionálisan HD TV is nézhető rajta. Intel High Definition Audióval felszerelve elérhető Dolby Digital-támogatással és 7.1-es hangrendszerrel.

A jobb menedzselhetőség és a megnövelt biztonság érdekében a platform támogatja az Intel Active Management és az Intel Virtualizációs technológiát, valamint az innovatív szilícium alapú tulajdonságokat.

Komponenseinek kis mérete a noteszgépek innovatív formai kialakítását teszi lehetővé, valamint az előző generációhoz képest 1,2 watt energiamegtakarítást.

A Centrino Duo mobilplatform az Intel Core Duo kétmagos processzorból, valamint a mobil Intel 945 Express lapkakészletből áll. Tartalmazza még az Intel PRO/Wireless 3495ABG hálózati kapcsolatot, amely az Intel következő generációs, a standard Wi-Fi kapcsolatokat meghaladó, WLAN-teljesítményt nyújtó hálózati kapcsolata. Segítségével az alkalmazások „tudatosabbá" válnak, gyorsabban reagálnak, könnyebben kapcsolhatók hálózatba, azaz végső soron magasabb szintű mobilélményt tesznek lehetővé.

Az Intel Core Duo lapkák 65 nm-es technológiával készülnek, két CPU-magot, megosztott 2 MB L2 gyorsítótárat és 667 MHz-es frontoldali buszt tartalmaznak. Az Intel most hat Intel Core Duo modellt vezetett be. A T2600 2,16 GHz-es, a T2500 2,00 GHz-es, a T2400 1,83 GHz-es, a T2300 1,66 GHz-es, az alacsony feszültségű (LV) L2400 1,66 GHz-es, az L2300 pedig 1,50 GHz-es órajellel dolgozik. Az első négy lapka maximális hőtermelése 31 W, míg az alacsony feszültségű lapkáké 15 W.

Az Intel bevezette a Yonah egymagos változatát is, amely Intel Core Solo márkanévvel kerül forgalomba. Az 1,66 MHz-es T1300 modell 2 MB integrált L2 gyorsítótárat és 667 MHz-es frontoldali buszt tartalmaz.

Az Intel Core Duo T2600 CPU modell ára 1000 darabos mennyiségben 637 dollár, a T2500-é 423, a T2400-é 294, a T2300-é 241, az L2400-é 316, az L2300-é 284, az egymagos Intel Core Solo T1300 modellé pedig 209 dollár.

Az Intel az asztali platformokhoz bevezette a Presler kódnéven fejlesztett Pentium D processzorokat. A Pentium D 9xx sorozatú processzorok 65 nm-es technológiával készülnek, több mint 370 millió tranzisztort és 2x2 MB integrált L2 gyorsítótárat tartalmaznak. Érdekességük, hogy a két magot két külön lapka tartalmazza, amely közös, 800 MHz-es frontoldali buszon keresztül kommunikál a lapkakészlettel. Az új processzorok LGA775 tokban kerülnek forgalomba. Az Intel most négy Pentium D 9xx processzormodellt vezetett be. A Pentium D 950-es 3,40 GHz, a 940-es 3,20 GHz, a 930-as 3,00 GHz, a 920-as modell pedig 2,80 GHz órajelet használ. Áruk 1000 darabos mennyiségben (sorrendben): 637, 423, 316 és 241 dollár.

A Presler egymagos változata is piacra került, amelyet a Pentium 4 6xx sorozatba illesztettek. A 65 nm-es technológiával gyártott lapkák 2 MB integrált L2 gyorsítótárat és 800 MHz-es frontoldali buszt tartalmaznak. A 661-es modell 3,60 GHz, a 651-es 3,40 GHz, a 641-es 3,20 GHz, a 631-es modell pedig 3,00 GHz órajellel dolgozik. Valamennyi új processzor LGA775 tokban kapható. A lapkák ára 1000 darabos mennyiségben (sorrendben): 401, 293, 218 és 178 dollár.

Kapcsolódó linkek:
Intel Corporation
nincs még hozzászólás

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt