Jönnek a kétrétegű lemezeket író DVD-meghajtók

2004. január 03.
1.6411
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az írható DVD formátumok közötti, immár hosszú évek óta tartó háború tovább folytatódik azzal, hogy hamarosan megjelennek a piacon az első olyan termékek, melyek segítségével a korábbiaknál kétszer nagyobb adatmennyiség rögzíthető egy-egy diszken.

A többek közt a Hewlett-Packardot, a Dellt és a Philipset magába tömörítő DVD+R/DVD+RW tábor várhatóan már tavasszal megkezdi az első, dupla rétegű lemezekre is írni képes meghajtó újdonságok forgalmazását.

A kétrétegű lemezekre akár 8,5 GB adatot vagy négyórányi DVD minőségű, illetve tizenhat órányi VHS minőségű videoanyagot is rögzíteni lehet. Ezzel párhuzamosan a "mínuszos" DVD tábor, vagyis a DVD-R, DVD-RW termékeket promótáló cégek is hamarosan elő fognak rukkolni saját kétrétegű DVD-íróikkal, illetve lemezeikkel, vagyis a DVD piaci háborúnak koránt sincs vége, sőt már most tudni lehet, hogy a HD DVD, illetve Blu-ray eszközök debütálásával a csatározások tovább fognak folytatódni.

Véleményem szerint a DVD+R/DVD+RW eszközök fejlesztésével foglalkozó cégek megelőzik a konkurens DVD-R/DVD-RW vállalatokat és valamivel hamarabb dobnak majd piacra a kétrétegű DVD-k írására is alkalmas meghajtókat - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Pete Gerr, az Enterprise Storage Group piackutató cég egyik vezető elemzője, aki szerint egyébként a többek közt a Pioneert felvonultató mínuszos tábort sem kell félteni. Szerintem a pluszos DVD formátumot támogató gyártók jelennek meg először a piacon a kétrétegű lemezekkel kompatibilis DVD-írókkal - mondta Robert DeMoulin, a Sony Electronics optikai adattárolók fejlesztésével foglalkozó részlegének marketingigazgatója. Mint ismeretes, a Sony Electronics az elmúlt időkben több kétszabványos, tehát a DVD+R/DVD+RW és a DVD-R/DVD-RW lemezek írására egyaránt képes DVD-íróval jelent meg a piacon.

Andy Parsons, a Pioneer egyik alelnöke elmondta, hogy a kétrétegű DVD-R lemezek mindkét rétegét teljesen meg kell tölteni adatokkal annak érdekében, hogy a DVD lejátszók tökéletesen kezeljék őket. Hans Driessen, a Philips Optical Storage kommunikációs igazgatója szerint a kétrétegű DVD+R lemezek esetében nem kell gondoskodni arról, hogy mindkét réteg tele legyen adatokkal, viszont fontos kritérium, hogy a két rétegnek azonos mennyiségű adatot kell tárolnia, ellenkező esetben ugyanis a DVD-olvasók hibásan kezelhetik ezen lemezeket.
2 hozzászólás

kpal

8 éve, 11 hónapja és 12 napja

Mennyi duplarétegüt dobtam kukába röhögő smiley

válasz erre

AngryKnight

11 éve, 7 hónapja és 19 napja

nem is tudtam hogy már ilyen régen is voltak két rétegű DVD-k nyelvnyújtó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja