Jelentős szerverkonszolidáció az IBM adatközpontokban

2007. augusztus 02.
1.7341
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az IBM bejelentette, 80%-ot spórol adatközpontjainak villanyszámláin, amikor az összesen 3900 szerver helyett 30 nagyszámítógépet telepít Linux operációs rendszerrel.

Az IBM májusban indította el Nagy Zöld elnevezésű programját, amellyel ügyfelei felmérhetik számítógépes központjaiknak energiafogyasztását, s megoldási javaslatokat kaphatnak a takarékosabb működésre. Maga az IBM a legelsők között él ezzel a lehetőséggel, és adatközpontjai történetének egyik legjelentősebb átalakítására készül. A cég jelenleg összesen 740 ezer négyzetméternyi (139 focipálya méretű) területen, 3900 szervert üzemeltet világszerte, amelyek a vállalat több mint 355 000 felhasználóját szolgálják ki.

A konszolidációt követően összesen csak 30 darab, Linux operációs rendszert futtató IBM System zSeries nagyszámítógép látja majd el ugyanezt a feladatot, radikálisan alacsonyabb energia-, szoftver- és rendszertámogatási költségekkel, egyúttal rugalmasabb infrastruktúrával.

A konszolidációs projektet az teszi lehetővé, hogy egyetlen nagygépes rendszer képes egyedi szerverek százait, vagy ezreit modellezni, és ezek mindegyikét valódi, különálló gépként működtetni. Ezt a technológia ? amelynek több mint 40 évvel ezelőtt éppen az IBM volt az előfutára ? a virtualizáció. Az IBM várhatóan egy kisebb város energiaellátásához elegendő áramot fog megtakarítani a gépek fogyasztásán és a helyiségek légkondicionálásán, de ezen túlmenően csökkenti licencelt szoftvereinek díjait is, mert kevesebb processzoron futtatja majd őket, továbbá kedvezőbb rendszeradminisztrációs és ingatlanbérleti költségekkel számolhat.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaiPet profilja