Jasper: új Xbox 360 architektúra 2008-ban

2007. október 12.
2.8161
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Mercury News értesülése szerint a Microsoft jövő nyáron egy új Xbox 360 alaplapot hoz ki Jasper néven, amely fő újításként egy 65 nm-es ATI grafikus lapkát fog tartalmazni.

Mint ismeretes, a Microsoft idén nyáron egyszer már megújította az Xbox 360 játékkonzolok alaplapját, így az új Falcon architektúrával a konzol egy 65 nm-es IBM processzort, illetve HDMI-támogatást kapott. Megmaradt viszont a régi, 90 nm-es technológiával készülő grafikus lapka, amely szakemberek szerint a leginkább felelős az egyes esetekben jelentkező túlmelegedési problémákért.

Ezek megoldására a gyártó továbbfejlesztette az Xbox 360 hűtési rendszerét, azonban az igazi megoldást a hivatalosan még be nem jelentett Jasper hozhatja. Az új alaplap ugyanis egy 65 nm-es ATI grafikus lapkát, illetve a jelenlegieknél szintén kisebb memóriacsipeket fog tartalmazni.

A kisebb hőkibocsátás és az energiatakarékos működés mellett persze legalább ilyen fontos szempont a költséghatékonyság is. Márpedig a 90 helyett 65 nanométeres technológiával jelentősen csökkennek a gyártási költségek, azaz a csipek olcsóbbak lesznek, és így lehetővé válik, hogy a Microsoft ismét lejjebb vigye a játékkonzolok árát.

A Falcon architektúra megjelenésével például idén nyáron több mint 10%-kal lett olcsóbb az Xbox 360; amennyiben a hírforrás értesülései valódiak, úgy hasonlóra számíthatunk 2008. augusztusban is.
1 hozzászólás

Braddock

13 éve, 1 hónapja és 1 napja

Ideje is volt hogy rájöjjenek mi volt a gond!Sok ember megszívta emiatt!

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profilja