Itt az USB-nél három-hatszor gyorsabb eSATA technológia

2005. március 06.
9.9261
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Seagate és a NetCell a gyakorlatban demonstrálta az új "External Serial ATA" (eSATA) adatátviteli technológia működését az Intel San Franciscó-i fejlesztői konferenciáján.

Az eSATA megoldást külső merevlemezes meghajtók csatlakoztatására fejlesztették ki, mivel az USB kapcsolat 45 Mb/s-os adatátviteli sebességét többé már nem találták elegendőnek erre a célra. A Serial ATA eredetileg egy a számítógép belső hardverkonfigurációjához kapcsolódó specifikáció.

Ám egyes gyártóknak logikus módon eszébe jutott, hogy miért ne lehetne külső eszközöket a PC-vel összekötő portoknál is alkalmazni. A bemutatón egy eSATA I-es szintű, 150 Mb/s-os kapcsolatot használtak és két 160 GB-os, 7200-as percenkénti fordulatszámú, egyenként 8 MB gyorsító memóriával és NetCell eSATA PCI RAID kártyával ellátott Seagate külső merevlemezes meghajtót kapcsoltak össze a számítógéppel.

A technológia specifikációját tavaly dolgozták ki: az eSATA adatátviteli portokhoz robusztus csatlakozókat és vastag, elektromágneses sugárzás ellen is szigetelt kábeleket használnak. A gyorsabb verzió, az eSATA II 300 Mb/s-os sebességre is képes, ami több mint hatszorosa az USB portokénak. Az eSATA megjelenése ugyanakkor nem jelenti az USB végét, hiszen számos olyan külső, főként hordozható eszköz van, amelynél nincs szükség az általa biztosítottnál gyorsabb adatátvitelre. Másrészt viszont a külső merevlemezes meghajtóknak a gyorsabb kapcsolatra való átállásával véget érhet az a folyamat, amelynek révén az USB egyre inkább egy univerzális, mindenféle típusú külső eszköz csatlakoztatására szolgáló megoldássá kezdett válni.
1 hozzászólás

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 12 napja

klafameglepett smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
petrovicsz profilja