Itanium pengeszerverek a HP-tól

2005. október 31.
1.7531
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Hewlett-Packardhoz közel álló források szerint a cég a jövő hét elején Intel Itanium processzorokkal ellátott pengeszervereket tervez bemutatni.

A HP jelenleg az IBM után a második a pengeszerverek piacán, ám míg az IBM Power processzoros termékein fut a gyártó saját Unix (AIX) szoftvere, addig a HP-nek nincs ilyen modellje. Az Itanium-alapú pengeszerverek változtatnak ezen a helyzeten, mivel ezek a lapkák támogatják a HP-UX Unix operációs rendszert is.

A lépésre lehetett számítani, már csak azért is, mert a cég korábban 2005 közepére ígérte a termékek megjelenését. Ráadásul a világ második számítógépgyártója maga kezdeményezte annak idején az Itanium csipek fejlesztését, és együtt is működött az Intel-lel az első modellek létrehozásában.

A keskeny, egy vázban egymás mellett elhelyezett, közös energiaforrásról működő, illetve közös hűtési és hálózati infrastruktúrát használó pengeszerverek piaca tízszer gyorsabban nő, mint a hagyományos szervereké. 2005. második negyedévében 419 millió dollár értékben hoztak forgalomba a termékekből, ami 49%-os növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Eközben a hagyományos szerverek piaca csak 4,7%-kal bővült. A legtöbb gyártó x86-os processzorokkal forgalmazza pengeszervereit: A Dell Intel Xeon, az IBM és a HP Xeon és AMD Opteron lapkákat használ. A HP mellett a Sun jelezte még korábban, hogy szintén tervezi Itanium-alapú pengeszerverek forgalmazását. A nagyteljesítményű Intel processzor első kétmagos, Montecino kódnevű verziója 2006 közepén jelenik meg a piacon.

Kapcsolódó linkek:
Hewlett-Packard
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profilja