IP alapú tévészolgáltatást tesztel a T-Online

2006. április 21.
1.8751
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A T-Online megkezdte az IP alapú televíziós szolgáltatás műszaki tesztjét - tájékoztatták ma a sajtó munkatársait az az internetszolgáltató képviselői.
 

Az IPTV esetében a megszokott tévénézési lehetőségen túl az előfizetők olyan új tartalmi szolgáltatásokat is kipróbálhatnak, mint a digitális videotéka (VOD – Video On Demand), a műsorfelvevő (PVR – Personal Video Recorder), az elektronikus műsorújság (EPG), a szünetfunkció (timeshift), a gyerekzár és az egyéb interaktív lehetőségek.

Első lépésben Budapest XI. kerületében, 500 felhasználó számára nyílt meg az új platform kipróbálásának lehetősége. Az IPTV technológiánál a tartalom az internet-protokollra épülő szélessávú hálózaton érkezik. A T-Online jelenlegi konfigurációjában körülbelül 2,5 Mbit/s sávszélesség szükséges egy set-top-box kiszolgálásához, az internetre használt sávszélességen túl.

A mai technikai bemutatón kiderült: az IPTV rendszerének üzembe helyezése egyszerű: az új szolgáltatást a már meglévő tévékészülékhez a szolgáltató által adott set-top-box egységgel és ADSL gateway eszközzel lehet igénybe venni. Az egységet egy speciális távirányítóval lehet vezérelni.
A szolgáltatások a televízió képernyőjén, a tévéműsor felett megjelenő menürendszer segítségével érhetők el. Az elektronikus műsorújság nem csak a csatornák aktuális műsorkínálatát mutatja be, hanem lehetővé teszi, hogy az újságban található műsorokat a felhasználó időzített felvételre is beállíthassa. Ugyanígy az is megoldható, hogy ha valaki lemarad egy élő műsorról, a set-top-box készülék segítségével – nagy kapacitású merevlemezre – rögzítheti az adást. Ezt az adattároló funkciót használja fel a készülék úgynevezett timeshift képessége is: általa élő adás közben is „megállíthatóvá” válhat a műsor, így amikor a néző folytatni kívánja a tévézést, a műsor ugyanarról a pontról indul tovább, ahol azt korábban abbahagyta, mivel eközben a készülék rögzítette az adást.

A tesztrendszerben jelenleg közel 50 tévéállomás programja érhető el, amelyek prémium csatornákkal egészülnek ki. Emellé társul a videotéka, amelynek segítségével komplett mozifilmeket tekinthetünk meg: a rendszerben néhány gombnyomás után tetszés szerinti film rendelhető meg, és azonnal elindul a lejátszás.

A rendszer funkciói között fontos szerepet játszik a PIN-kódos védelem. Ezáltal lesz védhető a vásárlási modul, amely nem csupán a videotéka használata közben hasznos, hanem segítségével például a számlainformációt is nyomon követhetjük, sőt szolgáltatási csomagot is válthatunk a tévé képernyőjén távirányítónkkal. Ugyancsak PIN-kóddal vezérelhetjük a gyermekzár funkciót, amelynek segítségével bizonyos televíziós és videotéka tartalmakat elzárhatunk a kiskorúak elől.

A T-Online Magyarország az IPTV szolgáltatást a Microsoft IPTV platform segítségével biztosítja, amelyet az internetszolgáltató arculatához alakítva, magyar nyelvű (honosított) felülettel bocsátja a felhasználók rendelkezésére.
nincs még hozzászólás

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja