Intel: új processzorgenerációk részletei

2007. április 02.
1.7571
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Intel sajtótájékoztatón mutatta be a 2007-ben és 2008-ban érkező két mikroprocesszor-generáció részleteit.

Pat Gelsinger, az Intel alelnöke beszélt a processzorok érdekes új jellemzőiről, amelyek növelik a lapkák teljesítményét és csökkentik energiafelvételét. Gelsinger elmondta, hogy az Intel „tick-tock” termékstratégiájának következő lépéseként a vállalat ebben az évben bevezeti a 2007-ben kibocsátott 65 nm-es Core 2 Duo és Core 2 Quad processzorok méretcsökkentett (45 nm-es) és továbbfejlesztett változatát, amely a Penryn nevet kapta.

Ezt követi 2008-ban szintén 45 nm-es technológiával a teljesen új architektúrán alapuló Nehalem család. 2009-ben jön a Nehalem méretcsökkentett (32 nm-es) és továbbfejlesztett változata, a ’Westmere’, majd 2010-ben az új architektúrán alapuló 32 nm-es ’Gesher’ processzorcsalád.

Az Intel Corporation az év második felében kezdi meg a következő generációs Penryn processzorcsalád gyártását és szállítását, amely növelt mikroarchitektúrán alapul. Ez a processzor megkapja az Intel Core mikroarchitektúra és az Intel iparvezető 45 nm Hi-k + fémkapus tranzisztor konstrukció minden előnyét, amelyek együtt nagyobb teljesítményű és energiahatékonyabb mikroprocesszorok bevezetését teszik lehetővé.

Jelenleg az Intel több mint 15 45 nm Hi-k terméket fejleszt, amelyek a fejlesztés különböző fokozataiban vannak. Az év második felében két 45 nm-es gyárban indul a mikroprocesszorok tömegtermelése, míg 2008 második felében már négy szilíciumszelet gyár ontja az új processzorok tízmillióit.

Gelsinger a Penryn processzoroknak több, míg a Nehalem processzoroknak csak néhány részletét mutatta be. A Penryn család sok újítást, köztük mikroarchitektúra-újítást tartalmaz. A Penryn család jelenleg hat tagot számlál. Ezek között találhatók két- és négymagos asztali processzorok, egy kétmagos mobilprocesszor, valamint két- és négymagos szerverprocesszorok. Az előbbi kettő Intel Core processzor márkanéven, míg az utóbbi Intel Xeon processzor márkanéven kerül forgalomba. Egy processzor a legnagyobb teljesítményű (hig-end) szerverekhez szintén fejlesztés alatt van.

A következő generációs 45 nm-es Intel Core 2 Quad (Penryn) processzorok 820 millió tranzisztort tartalmaznak. A magas k-értékű szigetelőanyagot és fém vezérlőkaput tartalmazó tranzisztorok alkalmazásának köszönhetően a 820 millió tranzisztort tartalmazó processzorok elődjeiknél magasabb órajellel működhetnek és kisebbek. A kétmagos lapka (410 millió tranzisztor) területe mindössze 107 mm2. Ez a szilíciumlemez 25%-kal kisebb, mint a 65 nm-es változat.

A mobil Penryn processzor új fejlett energia felügyelő jellemzővel rendelkezik - neve: ’Deep Power Down Technology’ -, amely jelentős mértékben csökkenti a processzor energiafelvételét a tétlen periódusok alatt, ami elsősorban a tranzisztorok szivárgásából ered. Ezek a periódusok viszonylag rövidek, de az elfolyó áram mennyisége mégis jelentős. Az új technológia alkalmazása kiterjeszti a noteszgépek telepeinek élettartamát, ami jelentős előrelépés az előző generációs piacvezető Intel mobil processzorokhoz képest.

Az Intel növelte a mobil Penryn processzorokba beépített ’Intel Dynamic Acceleration Technology’ technológia képességeit, amely már az Intel Core 2 processzoroknak is jellemzője volt. Ez a jellemző tág határok között, nagy szabadságfokkal kezeli a lapka energia felvételét: amikor az egyik mag inaktív, növeli a másik, az aktív mag teljesítményét.

A videók gyorsításához, a fényképek gyorsabb feldolgozásához és a nagy teljesítményű szoftverek gyorsabb futtatásához a Penryn tartalmazza az Intel SSE4 (Intel Streaming SIMD Extensions 4) utasításkészletet, amely a legnagyobb ugrás az eredeti SSE Instruction Set Architecture (ISA) óta. Az SSE4 kiterjeszti az Intel64 utasításkészlet architektúrát és növeli az Intel Architecture teljesítményét, valamint képességeit.

További teljesítménynövelő jellemző még az optimalizált mikroarchitektúra, növelt Intel Virtualizaton Technology, a magasabb frekvencia (3+ GHz), a számok gyors osztása, a nagyobb L2 gyorsítótár és az ’Unique Super Shuffle Engine’ (különleges szuper ügyes gép).

Az optimalizált mikroarchitektúra tovább növeli a már eddig is vezető Intel Core mikroarchitektúra teljesítményét és energiahatékonyságát, amelyeknek eredményeként több utasítást hajt végre ciklusonként, kevesebb energiafelvétellel.

A növelt Intel virtualizációs technológiának köszönhetően a Penryn processzorban 25-75%-kal gyorsabb az átlagos virtuális gép átmenet (belépés/kilépés) idő. A mikroarchitektúra nem igényel virtuális gép szoftvercserét. A virtuális partíciók saját operációs rendszerrel a számítógépen belül egymástól függetlenül dolgoznak. Ez a technika jelentős mértékben növeli a többmagos processzorok teljesítményét, valamint hatásfokát és csökkenti a költségeket.

A Penryn család tagjai magasabb órajel-frekvenciával dolgoznak a már jól bevált és használt energiafelvétel, valamint hőtermelési határokon belül, ami tovább növeli a processzorok teljesítményét. Az asztali és szerverprocesszorok sebessége 3,00 GHz fölött lesz.

A Penryn alapú processzorok rendkívül gyorsan hajtják végre az osztás műveleteket, amelynek eredményeként osztás teljesítménye elődjénél közel kétszer nagyobb. Ez szinte minden alkalmazás teljesítményét jelentős mértékben növeli. Az új, gyors osztás technika neve: ’Radix 16’. Az osztásműveletek gyorsabb végrehajtása növeli a számítógép teljesítményét

A Penryn processzorok teljesítményét tovább növeli az 50 százalékkal nagyobb L2 gyorsítótár, amely magasabb asszociativitással nagyobb találati értéket biztosít. A kétmagos Penryn processzorok maximum 6 MB, a négymagos processzorok maximum 12 MB L2 gyorsítótárat tartalmaznak. A gyorsítótár olyan lapkára integrált memória, amely a leggyakrabban használt adatokat tárolja, és gyors hozzáférést biztosít ezekhez. A nagyobb és gyorsabb gyorsítótár növeli a számítógép teljesítményét.

A ’Unique Super Shuffle Engine’ egy átfutással 128 bit széles adatokat képes kezelni. A Penryn processzorok ennek segítségével teljes szélességű adatokat kezelnek egyetlen ciklusban. Ez jelentős mértékben növeli az SSE2, SSE3 és SSE4 utasítások teljesítményét és ezeken keresztül növeli a videók és képek feldolgozási sebességét.

A Penryn processzoroknál kétszer nagyobb teljesítményre lesznek képesek a 2008 második felében érkező következő generációs Nehalem architektúrán alapuló Nehalem processzorok, amelyek szintén 45 nm Hi-k szilíciumtechnológiával készülnek. Ezek a processzorok hatalmas teljesítményt kínálnak alacsony energiafelvétel mellett. A nagyobb teljesítmény és az alacsonyabb energiafelvétel a Nehalem mikroarchitektúra újdonságainak köszönhető.

Az egyik ilyen új megoldás, hogy dinamikusan méretezhető a processzor teljesítménye és ettől függően energiahatékonysága. A Nehalem processzorok dinamikusan kezelik a magokat, a szálakat, a gyorsítótárat, a határfelületeket és az energiaszinteket, és ciklusonként 4 utasítás kiadására képesek. A teljesítmény és az energiahatékonyság további növeléséhez a Nehalem processzorokban a szimultán többszálú technológia (hasonló az Intel Hyper-Threading technológiához) visszatér. Ezek a processzorok az új Intel SSE4 és ATA utasításkészlet architektúrán alapulnak. Jellemzőjük még a többszintű osztott gyorsítótár és az Intel Smart Cache technológia, a nagy rendszer- és memória-sávszélesség, valamint a növelt dinamikus energiafelügyelet.

A következő generációs Intel processzorokhoz és platformokhoz új rendszer-architektúra társul. A teljesítmény 1-től 16+ szálig, illetve 1-től 8+ magig méretezhető, de méretezhetők és konfigurálhatók a belső rendszer összeköttetések és a memóriavezérlők is.

A platformhoz fejlesztett lapkakészletek nagy teljesítményű integrált grafikus gépet tartalmaznak
nincs még hozzászólás

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profiljagery1113 profiljaszattila profilja