Indul az internetes interaktív televíziózás

2005. augusztus 10.
1.8051
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A több hónapos, ezer belgiumi háztartásra kiterjedő sikeres tesztet követően, a Belgacom hálózat-üzemeltető vállalat megindítja a digitális, IP alapú tévéműsor-szolgáltatást.

A vételhez mindössze DSL csatlakozás szükséges a hagyományos TV vevőkészülék mellett, melyeket aztán a set-top box köti össze, illetve az konvertálja a digitális információt hagyományos analóg TV-jelekké. A Siemens teljes megoldáscsomagot ajánlott, amely a hálózat-üzemeltetőt minden szükségessel ellátja a szerver technikától a felhasználói szoftveren keresztül az adatkódolásig, továbbá a műholdas adatok vételére szolgáló készülékekig és a "fogyasztó" set-top box-áig.

A fogyasztók, azaz tévénézők számára a set-top box használata, illetve a menü kezelése igen egyszerű, "felhasználó-barátságos". A Belgacom érdekes exkluzív néző csalogatóként a belga és az olasz labdarúgó bajnokság mérkőzéseinek élő közvetítését is nyújtja. A kínált szolgáltatásai egyébként: digitális TV műsortovábbítás ADSL-en keresztül, on-demand műsorkiválasztás és lehívás (szerverről), az élő vagy lehívott műsor helyszíni rögzítése a set-top box-ban, egyéb távközlési és informatikai szolgáltatások (internet-elérés, video-telefonálás, e-mail, chat).

A Siemens megoldása mellett kötelezte el magát a hollandiai KPN hálózat-üzemeltető is, amely úgy tervezi, hogy a szolgáltatást 2005. végén beindítja. A Siemens ez végéig tovább kívánja csökkenteni az átvitelhez szükséges sávszélességet. Ezáltal 1,8 Mbit/s-on lehet majd élő TV-közvetítést venni, azaz a mai DSL-szabvány szerinti közepes sebesség mellett. (Az egyik eszköz, amelynek alkalmazása ezt lehetővé teszi, az új MPEG-4 videoadat-tömörítés). A digitális televíziózás így széles körben elérhetővé válik, miközben a felhasználók számára szükséges technikai felszerelés ára drámaian csökken.
3 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

8 éve, 5 hónapja és 23 napja

[Tiltott felhasználó!]

marco

8 éve, 5 hónapja és 23 napja

Be*****k micsoda technológiai vívmányokról írtunk már olyan rég!

RED, figyeled?

válasz erre

Shade

9 éve, 7 hónapja és 22 napja

Faterom is szok ilyen internet tv-t nézni, rengeteg adó van tök ingyen, legnagyobb gond velük az, hogy ezeknek 98%-a nem magyar...

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt