Hollywood a tizenéveseket oktatja a szerzői jogok tiszteletben tartására

2003. október 26.
1.3301
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az illegális online filmletöltések visszaszorítása érdekében a hollywoodi filmstúdiók egy olyan programot indítottak, amelynek keretében önkéntes tanárok oktatják az amerikai tizenéveseket az online fájlcsere szabályairól.

Az amerikai filmstúdiókat képviselő Motion Picture Association of America (MPAA) egy 100 ezer dolláros program keretében mintegy 900 ezer amerikai fiatalhoz kívánja eljuttatni üzenetét, amelyben a szervezet az illegális online fájlcsere negatív hatásait igyekszik részletezni.

A filmstúdiók üzenetét a Junior Archievements Inc. önkéntes tanárok bevonásával juttatja el a 12 - 17 éves amerikai tanulókhoz az elkövetkező két év során.

Egyes jogi szakértők azonban attól tartanak, hogy a filmstúdiók egy elferdített, részrehajló képet festenek le a fiataloknak a helyzetről, és úgy próbálják őket befolyásolni, hogy eközben nem ismertetik velük a személyiségi jogaikból adódó törvényes lehetőségeket.

A "What"s the Diff?: A guide to Digital Citizenship" (Mi a különbség?: Útmutató a digitális állampolgársághoz) című ismertető elsősorban az online fájlcsere hálózatok használatáról igyekszik lebeszélni a fiatalokat. "Ha nem fizettél érte, elloptad" - áll az ismertetőben. Az MPAA erőfeszítése azonban nem áll meg az osztálytermek határán: A szövetség mintegy 5 ezer amerikai moziban is hasonló, megélhetését veszélyben érző híres színészeket is felvonultató hirdetésekkel igyekszik rávenni a felhasználókat az online fájlcsere mellőzésére.

Jack Valenti, az MPAA elnöke a napokban a Penn State University hallgatóinak tartott előadásában arról beszélt, hogy a filmipar "krízishelyzetbe" került az online fájlcsere miatt. Egyes szerzői jogi szakértők azonban nem tartják helyénvalónak az MPAA iskolai oktatásait, amely eljárás számos problémát vethet fel, és többek között az olyan jogszerű felhasználási lehetőségekről sem tájékoztatja a diákokat, amelyeket a törvény biztosít számukra. A Junior Archievements DVD lejátszókat, DVD lemezeket, mozijegyeket, utazásokat ajánlott fel azon diákoknak, akik a legjobb fogalmazásokat készítik el az online fájlcsere törvénysértő tevékenységeiről.
1 hozzászólás

badam10

8 éve, 10 hónapja és 26 napja

olyan programot indítottak, amelynek keretében önkéntes tanárok oktatják az amerikai tizenéveseket az online fájlcsere szabályairól.

Ilyeneket mostanság is lehetne indítani mert a szerzői jogok senkit nem érdekelnek,de abban biztos vagyok hogy nem sokat érne ez!

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljamarco profilja