Hibrid DVD lemez a Toshibától és a Memory-Tech-től

2004. december 09.
1.9021
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Toshiba és a Memory-Tech olyan új kétrétegû DVD lemezeket fejlesztett ki, amelyek tartalma lejátszható hagyományos DVD, illetve kéklézeres HD DVD lejátszókon egyaránt.

Az új lemezek HD DVD rétege 15 GB nagyfelbontású mozgóképet, vörös lézeres olvasóval lejátszható rétege pedig 4,7 GB hagyományos formátumú tartalmat képes tárolni. A módszerrel elkerülhető lesz az, hogy a fogyasztóknak kétféle lejátszót kelljen otthon tartaniuk.

Amikor majd néhány év múlva kéklézeres lejátszót vesznek maguknak, az ilyen dupla adattároló réteggel ellátott DVD lemezeken lévő régebbi filmjeiket is le tudják majd rajta játszani, ám azoknak addig sem kell a polcokon porosodniuk. Az új eszköz ezáltal megkönnyítheti az átállást, ám valódi célja valószínűleg sokkal inkább az, hogy a technológiai váltáskor a HD DVD formátum választására ösztönözze a vásárlókat.

Jelenleg ugyanis ádáz küzdelem folyik a Toshiba, az NEC és a Sanyo által támogatott HD DVD, illetve a Sony, a Matsushita és számos más nagy technológiai cég által favorizált Bluray kéklézeres DVD formátumok között. A Bluray valamivel előbbre tart a technológia kifejlesztésében és kipróbálásában, illetve nagyobb memóriát is biztosít, ám a HD DVD olcsóbbnak tűnik, mivel itt a gyártási folyamat gyakorlatilag azonos a jelenlegi DVD-kével. Viszonylag új fejlemény a versenyben, hogy négy nagy hollywoodi filmstúdió a HD DVD mögött sorakozott fel, ám a játszma ezzel még korántsem dőlt el.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljarDAVE profilja