Házak, hűtők, kijelzők: tarol az alumínium

2004. április 01.
1.6631
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Általánosságban is elmondható, hogy a számítógépházak területén az alumínium mint alapanyag kiszorítja az acélt, de mégis, az idei CeBIT-en egyetlen gyártó standjánál sem volt akkora az érdeklődés, mint az új, egyedi tervezésű termékeit bemutató Cooler Masternél (CM).

Figyelemre méltó az is, hogy a memória-, CPU- vagy alaplapgyártó cégek a HI-END kategóriás termékeiket szinte kivétel nélkül CM házakba öltöztették.

A cég négy újdonsága külön-külön is említést érdemel. A házak háza táján két, egymástól is eltérő koncepciójú termékről beszélhetünk. A Cavalier sorozat első tagját (CAV-T01) inkább a szokatlan, megkapó szépségű dizájn és a szórakoztatás szolgálatába állított részletek jellemzik, természetesen igen komoly technikai paraméterek mellet. A ház, szakítva a tradicionális, szögletes hagyományokkal, hullámos, többszínű előlapot kapott, melynek alsó harmadán ott virít a modell büszkesége, a többfunkciós analóg kijelző. A már hagyományosnak tekinthető funkciókon túl érdekessége, hogy ha az ember zenét hallgat, a mutató a zene ritmusára kezd el mozogni, valahogy úgy, mint a hifi berendezések előlapja. Természetesen a ház tudja mindazt, ami egy csúcskategóriás terméktől elvárható. Így csavar nélkül nyitható, az összeszerelést és a fejlesztéseket segédkeretek könnyítik, és az előlapján (persze rejtve) több USB csatlakozó, Firewire és audióbemenet várja a felhasználót. Természetesen az egész alumíniumból készült, és nem utolsósorban gyönyörű.

A másik ház CM Stacker névre hallgat, és a szervert üzemeltetőknek, vagy a teljesítmény megszállottaknak biztosan a kedvence lesz. Bár a formája sem hagy kívánnivalót maga után, valódi értékét mégis speciális technikai megoldásai adják. Építőanyaga ellenben nem alumínium, hanem 1 mm-es acéllemez, hogy a szervert minden eddiginél erősebbé és ellenállóbbá tegye. Ennek köszönhetően a ház gyakorlatilag rezonanciamentes, ezzel is kímélve a féltve őrzött belsőt. Ám nem ez az egyetlen meglepetés. A házon ugyanis nem kevesebb, mint négy beömlő és négy kilépő nyílás van a levegő számára, természetesen mindegyik aktív keringetéssel ellátva úgy, hogy a ház oldalán a levegőt még egy hűtőpanelen is átkergetik. USB csatlakozásból mindjárt hatot tettek az előlapra, csak hogy ne legyen baj. Ugyanitt található a mikrofon és a hangszóró csatlakozása is. Eleve úgy tervezték, hogy duál processzoros megoldások számára is ideális legyen. Gyárilag 8 ventilátor szolgálja a hűtést, gyakorlatilag hang nélkül. Azt már talán le sem kellene írni, hogy a doboz csavarok nélkül nyitható.

Legalább ennyire innovatív, de a műfaj alapjait is érintő fejlesztések jellemzik a Cooler Master két, szintén Hannoverben bemutatott két új hűtőrendszerét is. Már ránézésre sincs bennük sok közös, talán csak annyi, hogy mindkettőben folyadék segít a processzornak a hidegvér megőrzésében. Ám a hasonlóság ezzel véget is ért.

Az egyikben, az Aquagate névre keresztelt rendszerben a hűtőközeg tisztán a folyadék, míg a másikban, a Hyper 6 nevűben a hűtőközeg maradt a levegő, amelynek munkáját hat darab vízzel telt cső, úgynevezett heat pipe segíti. Mindkét hűtő azok számára készült, akik a legjobbat szeretnék. Vagy azért, mert munkaállomásuk, vagy szerverük valóban ilyen igénybevételeknek van kitéve, vagy azért, mert megszállott "overlockerek", és végsőkig kínzott processzoruk csak ilyen teljesítményű hűtőktől remélhet enyhülést. Akár így, akár úgy, mindkét hűtő kiváló választás lehet. Ha a kettő közül az Aquagate nevűt választjuk, nem csak teljesítményével, hanem látványával is elsárgíthatja ismerőseink arcát. A kék színű LCD kontrollpanel és a formatervezett kezelőgombok biztos, hogy nem hagyják tulajdonosukat a hi-tech versenyben lemaradni.

Kapcsolódó linkek:
Cooler Master
1 hozzászólás

italianman

11 éve, 6 hónapja és 25 napja

Ezen nem kell csodálkozni. Ma meg főleg nem.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja