Harc a kényszeres e-mailezés ellen

2007. október 16.
1.5991
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A cégen belüli személyes kommunikáció élénkítésére és a dolgozók terhelésének csökkentésére több amerikai vállalatnál "e-mail mentes pénteket" vezettek be; az intézkedés azonban sok helyen "lázadáshoz" vezetett.

Jay Ellison, a US Cellular cég vezetője a heti egy e-mail mentes munkanap elrendelésével segíteni kívánt munkatársainak, enyhíteni szeretett volna az elektronikus levelezés jelentette folyamatos terhelésen. Egyes munkatársai azonban nem könnyebbségként, hanem személyes támadásként élték meg, hogy megvonták tőlük a mindennapi e-mailt.

A dolgozók közötti személyes érintkezés előmozdítása és a munkaidő hasznosabb beosztása céljából ugyancsak e-mailezés nélküli pénteket vezetett be a Deloitte and Touche, valamint az Intel. A sürgős külső levelekre persze lehet reagálni, a belső internetes levélváltás azonban tiltott. Náluk is megjelentek a "szabálysértők", akik kisebb-nagyobb, többnyire jelképes feddést kapnak. Volt olyan munkatárs, aki a tiltást elvben betartotta, nem küldött egyetlen levelet sem, de ideje jó részét levélírással töltötte, majd az üzeneteket a következő hétfőn szórta szét - olvasható a The Wall Street Journal tudósításában.

A kaliforniai Radicati Group adatai szerint a napi e-mailezés sokak számára szenvedélybetegséggé válik. A számítógépen dolgozó alkalmazottak munkaidejükben idén átlagban napi 47 levelet küldenek el, tavaly ez a szám még csak 37 volt.

A felmérések szerint nem ritkák az olyan e-mailfüggő dolgozók, akik óránként 30-40-szer ellenőrzik postaládájukat. Az e-mailek miatt személytelenné váló ügykezelés ráadásul gyakran visszaveti a megoldókészséget, sokan ugyanis csak halogatják a problémák megoldását a gyakori levélváltásokkal.

Ken Siegel pszichológus az e-mailektől való függőségről beszél. Ezzel magyarázza, hogy az elektronikuslevél-mentes péntekek miatt sokan pánikba esnek, mint a US Cellular marketingigazgatója, aki péntekenként úgy érzi, mintha levágnák a jobb karját.
nincs még hozzászólás

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljatotyak profiljagery1113 profiljaWickedSick profiljaRobi022 profiljaBvektor profiljaMarduk profiljahavrillal profilja