Hangtompítós ASUS

2005. szeptember 20.
2.5401
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az ASUS új hangtompítós fegyvere a videokártyák piacán a PCI-Expresszes Extreme N6600 Silencer.

A hatos széria új tagja igencsak csendes, mivel nem tartalmaz mozgó alkatrészt, passzív hűtéssel van ellátva. Ebben a középső kategóriában már korábban is bukkantak fel csendes kártyák, amit általában hatalmas ventillátorokkal, vagy kilós hűtőcsövekkel láttak el. A másik választott megoldás, hogy passzív hűtőborda alá jelentősen csökkentett órajelű memóriákat, és GPU-t építenek.

Az első megoldásnál mindenki számolhat az esetleges beépítési nehézségekkel, a második esetben gyakran csak otthon derül ki, hogy gyengébb tudású a kártya. Az Extreme Silencer esetében nincs szó sebességcsökkentésről, hiszen az alapverzió 300 MHz-es GPU-jával, és 500 MHz-es memóriáival szerelték fel. A hűtő igen széles, betakarja a memóriákat is, magassága ezzel szemben igen csekély, legfeljebb 7-8 mm-re emelkedik ki a PCB-ből. Mivel az alkalmazott hűtő nem különösebben extra, adódik a következtetés, hogy az nVidia mérnökei a korábbi problémákat immáron teljesen le tudták küzdeni, a 6600-as chip alapfogyasztása és hőleadása igen jó.

További kellemetlen szokása az ilyen extrázott kártyáknak a lényegesen magasabb ár. Itt ezzel sem kell számolni, hiszen az alkalmazott hűtési megoldás semmilyen különleges megoldást sem tartalmaz, így a Silencer nemhogy nem drágább, de valamivel még kevesebbe is kerül, mint az aktív hűtős változat. Az új kártya ár/érték aránya kiemelkedően jó, alkalmasak mind játékra, mint multimédiás alkalmazásokhoz. A passzív hűtéses megoldás jól mutatja az nVidia technológiai fejlettségét PCI-Expressen.

Kapcsolódó linkek:
Asus
1 hozzászólás

richie8

11 éve, 7 hónapja és 23 napja

Nem igazán szívlelem a passzív megoldásokat, mint gémer, szeretem hallani ha dolgozik a kártya. Na meg egy passzív megoldás alá nem építenek erőművet ugyebár.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja