Hamarosan csődöt mondanak a hagyományos chipgyártási technológiák

2003. december 03.
1.3721
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A közismert Moore törvény kimondja, hogy a mikroprocesszorokban fellehető tranzisztorok száma átlagosan tizennyolc havonta a duplájára nő - az Intel kutatói azonban úgy vélik, hogy a tövény hamarosan érvényét fogja veszíteni.

A chipgyártók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a processzorokban található tranzisztorok méretét csökkentsék, ugyanis ily módon növelhető legkönnyebben a chipek számítási teljesítménye, illetve csökkenthető azok mérete, fogyasztása és hőtermelése.

Az Intel munkatársai úgy vélekednek, hogy a processzorok csíkszélességét nagy valószínűséggel nem lehet 16 nanométer alá csökkenteni, vagyis a hagyományos chipgyártási technológiák 2018 körül csődöt fognak mondani. Egyes szakértők szerint elképzelhető, hogy a csíkszélesség 16 nanométer alá lesz csökkenthető, azonban a hagyományos technológiák élettartama ez esetben is csak néhány évvel tolódik ki.

Minden jel arra mutat, hogy a közeljövőben nagyon komoly nehézségekbe fogunk ütközni - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Paolo Gargini, az Intel technológiai kutatásokat folytató részlegének igazgatója, majd hozzátette, hogy a chipgyártóknak teljesen újra kell gondolniuk, hogy a jövőben milyen módon lehet majd növelni a processzorok teljesítményét, illetve csökkenteni áramfelvételüket. Érdekes, hogy az Intel munkatársai most erről a témáról beszélnek, ugyanis a chipgyártók általában nem szoktak arról filozofálni, hogy hol lehet a tranzisztor méretcsökkentés fizikai határa, mindenesetre ez is annak a jele, hogy a gyártóknak a jövőben nagyon komoly problémákat kell megoldaniuk.

Nem hagyhatjuk, hogy a fizika kifogjon rajtunk - mondta nevetve Gargini, majd hozzátette, hogy az Intelnél számos új kutatási és fejlesztési projektet folytatnak. Gargini szerint a jövőben az elektronok korábbiaknál hatékonyabb felhasználására kell helyezni a hangsúlyt, illetve amennyiben nincs más megoldás, a jelenlegieknél nagyobb processzorokat kell majd gyártani.

Mint ismeretes, az Intel és az Advanced Micro Devices (AMD) jelenleg 130 nanométeres csíkszélességgel rendelkező processzorokat gyárt. Az Intel a jövő év elején, az AMD pedig valamikor az év közepén kíván áttérni a 90 nanométeres gyártási technológiák alkalmazására.
1 hozzászólás

AngryKnight

11 éve, 7 hónapja és 20 napja

hát már csődöt mondott nyelvnyújtó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja