Guinnes rekord: játékkonzolok alkotják a világ legnagyobb megosztott hálózatát

2007. november 08.
2.1611
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Guinnes szerkesztői hívták fel a figyelmet arra tényre, hogy jelen pillanatban a világ legerősebb megosztott hálózatát nem szabad kapacitással rendelkező PC-k, hanem online Sony PlayStation3-as videojátékok alkotják.

Ki hitte volna, hogy játékgépek fejtik meg a proteinkötések titkát? Néhány éve még csak perifériális jelenségnek tartották az online játékipart, sőt az egész játékkonzolokra épülő új üzletágat. Nem kellett azonban sokáig várni arra, hogy a szektor becsült forgalma átlépje az évi 20 milliárd dollárt, és a jóslatok egyre további bővülést jeleznek előre.

A jelenség mellékhatása, hogy a konzolok tulajdonosai mivel egyre többen választják a mesterséges intelligencia elleni küzdelem helyett a jóval izgalmasabb és kiszámíthatatlanabb online többszereplős játékmódokat, valójában egy világméretű hálózatot hoztak létre meglepő méretű erőforrással. A PS3-asok sokaságát a folding@home (FAH) szervezte megosztott hálózatba, és nem kevesebb, mint 700 ezer regisztrált gép alkotja ezt a láncot. Ez a gyakorlatban a lenyűgöző egy petaflop számítási teljesítmény elérését jelenti, ami nem kevesebb, mint ezer trillió számítási művelet másodpercenként, ezt az is elősegíti, hogy a PS3-asok Cell processzora az átlag PC processzorok teljesítményének akár tízszeresét képes produkálni.

A hálózat igen nemes célt szolgál, a proteinek kötődését vizsgálja az emberi szervezetben előforduló molekulákban, ami legtöbb biológiai funkciónkhoz létfontosságú. Az egy petaflopnyi kapacitás nélkül a kutatások évtizedekkel hosszabbodnának meg. Összehasonlításképpen, a világ jelenleg legerősebb szuperszámítógépe, a BlueGene L csupán 280,6 teraflop teljesítménnyel rendelkezik.
nincs még hozzászólás

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljamarco profiljaNeurotic profiljagery1113 profilja