Forradalom a számítógépek világában

2006. május 13.
1.6651
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A kvantumkomputerek elmélete már évek óta létezik.

Ezek a gépek nem bitekkel, hanem úgynevezett qubitekkel dolgoznak, amelyek nemcsak a kettes számrendszer két állapota szerint - igen, nem - működnek, hanem nagyon sokféle állapot szerint. Az atomok és az elemi részecskék tulajdonságaival rendelkező qubitből viszonylag kevés is elegendő ahhoz, hogy bonyolult számításokat is képes legyen elvégezni. Ugyanakkor magát a gépet csak "primitív" módon tudták megépíteni, eddig a rekord egy nyolc qubites rendszer volt. Most a bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósainak és a kanadai Quantum Computing Intézetnek sikerült az első 12 qubites, vagyis világrekorder kvantumkomputert megépíteni.

Az információk tárolására és feldolgozására az atommagok mágneses állapotát használták, a mágnes mezőben tárolt atomok ugyanis számítási feladatok elvégzésére foghatók. Raymond Laflamme professzor, a kanadai intézet igazgatója mérföldkőnek nevezte az új komputert - idézte a Die Welt című német lap a Physical Review Letters című szakfolyóirat cikkét.

Az új számítógép-nemzedék forradalmasíthatja az elektronikus adatfeldolgozást. A mai gépekben szilíciumtranzisztorok milliói dolgoznak, feladatukat a kvantumkomputerben atomok vehetik át, a mikroprocesszort pedig folyadék helyettesítené.

A kvantumkomputer egymilliárdszor gyorsabban működik, mint napjaink Pentium-III-processzorja: az internet teljes adatmennyiségét a másodperc tört része alatt képes átkutatni. Gyorsasága miatt semmilyen titkosító kód sem lenne biztonságban. Működési elveit a tudósok leginkább az emberi agy működéséhez hasonlítják.

A jelek szerint már csak némi idő kérdése, és a komputerek világában újabb forradalom következik be.
1 hozzászólás

LolZ

7 éve, 7 hónapja és 11 napja

Ez érdekes.Utánna nézek hogy hova jutottak vele.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

totyak profiljaWickedSick profiljadrift3r91 profilja