Fogyóban az IP-címek

2003. október 28.
1.4231
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az internet alapjainak lerakásakor még senki nem gondolt arra, hogy az IP-címek egyszer elfogyhatnak - azonban 2005 körül pontosan ez lesz a helyzet.

Az interneten minden számítógép rendelkezik egy egyedi azonosítóval. A számítógépek ezek alapján az úgynevezett IP-címek alapján azonosítják egymást. Az 1980-as évek elején megalkotott, és napjainkban is használt IPv4 szabvány alapján egy IP-cím négy darab, pontokkal elválasztott 0-255-ig terjedő számból áll.

Könnyen belátható, hogy a maximálisan a hálózatra kapcsolható számítógépek száma 255*255*255*255, azaz 2^32 darab. Ha az internet fejlődése a jelenlegi ütemben folytatódik, ezek a címek már 2005-re elfogynak.

A felhasználható IP-címek földrajzi eloszlása nagyon egyenlőtlen. A legtöbb az USA-ban, az internet szülőhazájában marad - az összes cím kétharmadát amerikai vállalatok vásárolták meg. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb internetszolgáltatója, a Level Three Communications több IP-címmel rendelkezik, mint egész Ázsia együttvéve. Kínának mindössze 22 millió jutott, miközben az ország lakossága 1,3 milliárd fő.

Az IPv4-re nehezedő nyomás egyre nagyobb. Ennek egyik legfőbb oka a mindig hálózatra kapcsolt eszközök számának növekedése. Jelenleg bevett szokás az internetszolgáltatóknál, hogy az internetre csatlakozó számítógép egy ideiglenes IP-t kap, és a hálózatból való kijelentkezés után ezt a címet majd egy másik gépnek osztják ki. Azonban az új 3G rendszerek elterjedésével minden eszköznek egyedi, statikus IP-címre lesz szüksége.

Ezért van szükség a 128 bites IPv6-ra való átállásra. A kiosztható címmennyiség ezáltal egy kimondhatatlan nagyságrend, 3.4x10^36 darab lesz. Csak összehasonlításul: a Szahara minden homokszeméhez kioszthatnánk egy IP-címet, és még maradna is. Azonban az IPv6 előnye nem csak a címtartomány növekedésében rejlik: az új rendszer sokkal megbízhatóbb és biztonságosabb lesz a jelenleginél.

Jelenleg már majdnem minden rendszeren elérhető az IPv6, kezdve az IBM féle AIX-tól a Novell NetWare-n, Sun Solarison keresztül a Linux-ig. A fejlődés gátját eddig a Microsoft jelentette, de a Service Pack 1 óta végre a Windows XP részét is képezi az új protokoll. A tervek szerint az év végén indul Kínában a Hitachi új internetszolgáltatása, így ez a cég oszthat ki a világon elsőként IPv6 címeket.
3 hozzászólás

ColeCollins

3 éve, 11 hónapja és 7 napja

Azóta mint kiderült, nem annyira!

válasz erre

Vendég

8 éve, 10 hónapja és 25 napja

Milyen fura, hogy ez épp most aktuális! Több mint fél évtizeddel tovább húzta, mint számították anno...

válasz erre

Vendég

13 éve, 27 napja

dada

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Marduk profiljaStarjumper profiljaImperator profiljaMonyo profiljagery1113 profiljaWickedSick profiljatotyak profiljaAthos99 profiljaRobi022 profilja