Fizess $10.99-et, vagy törlöm a fájljaidat

2006. május 02.
1.6301
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A túszejtő típusú, nemrég feltűnt vírusok közül egy újabb darab már nem homályos fenyegetésekkel és fizetési kívánságokkal operál, leszögezi, hogy vagy fizetünk 10 dollár 99 centet, vagy 30 percenként töröl egy fájlt gépünkről.

A trójai típusú túszszedő a beszédes Ranson-A névre hallgat. A vírust elnevező Sophos szerint a fertőzött gépen korhatáros képek jelennek meg, majd a figyelmezetés: vagy fizetünk, vagy félóránként egy fájllal szegényebbek leszünk. A károkozó a visszakövethetőség minimálisra csökkentése érdekében nem elektronikus úton követeli a fizetséget, a Western Union pénzküldő szolgáltatását kell igénybe venni.

Cserébe az összeg megérkezése után egy kód elküldését ígéri a kártevő, mellyel megállíthatjuk a törlés folyamatát. Egy átlagos gépen is fájlok ezrei találhatók, így a felhasználónak elvben van ideje megvárni a pénz megérkezését, hiszen addig csupán néhány tucat fájl törlődik, ám oroszrulettszerűen, mivel nem tudhatjuk, fontos, vagy értéktelen dolgot tüntet-e el éppen a vírus. A Sophos szerint sok felhasználó pánikba eshet, és rohanhat a Western Unionhoz, ám nem tisztázott, valóban létezik-e a folyamatot leállító kód. Ez a második konkrét fizetséget követelő túszejtő vírus, mely elzárja előlünk saját gépünk állományait, márciusban egy olyan példány tűnt fel, mely 300 dollárt követelt. A szakértők szerint félő, hogy ezzel egy trend vette kezdetét, és könnyen hatalmas üzletág nőhet ki az ilyen típusú kártevőkből.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja