Feltörték a kéklézeres DVD-k másolásvédelmét

2006. december 31.
1.8621
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Egy fórumon magát Muslix64-nek nevező illető állítólag feltörte a HD DVD és Blu-ray DVD lemezeken használt AACS másolásvédelmi megoldást, és a kódokat közzé is tette a világhálón.

A hacker által BackupHDDVD-nek elnevezett program hatástalanítja a kéklézeres DVD lemezeken elhelyezett AACS másolásvédelmi kódokat, és így a filmeket másolhatóvá teszi Windows PC-ken. Az eset azért figyelemreméltó, mert a hollywoodi stúdiók eddig magabiztosan feltörhetetlennek nevezték az AACS kódokat.

Muslix64 egy demonstrációs célú videót is elhelyezett a YouTube-on, amelynek vége felé néhány konkrét filmhez tartozó kódsor is megtalálható (http://www.youtube.com/watch?v=_oZGYb92isE).

A számítógépes kalózkodás dollár-milliárdokban mérhető veszteségeket okoz évről évre a filmstúdióknak, így a biztos DRM számukra létkérdés. Az azóta DVD Jon néven közismert hacker, Jon Lech Johansen még 15 évesen írta meg, és utána ingyenesen terjesztette DeCSS nevű programját, amely a hagyományos DVD lemezen tárolt tartalmak másolásvédelmét törte föl. A hacker eredeti célja az volt, hogy a filmeket Linux számítógépén is lejátszhassa. A norvég hatóságok eljárása után a bíróságok végül felmentették, és legálisnak minősítették a DVD filmek általa végzett dekódolását.
2 hozzászólás

kpal

5 éve, 10 napja

Hacker mindig egy lépéssel előrébb jár .

válasz erre

Vendég

14 éve, 1 hónapja és 8 napja

Csodálatos

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Patrik94 profiljaWickedSick profiljaGargameth profilja