Félreértések az első négymagos AMD körül

2008. január 30.
1.7761
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Nem olyan régen debütáltak az AMD négymagos CPU-i, a Phenomok ezzel kapcsolatban van egy kis félreértés, miszerint az újdonság újfajta alaplapot igényel.

Nos ez nem egészen így van, de lássuk akkor, hogyan is. Az AMD Phenom a világ első natív négymagos CPU-ja. Az Intel konkurens megoldása ugyanis két egymás mellé drótozott kétmagosból áll.

Az egy lapkára épített négy mag okoz némi gyártási nehézséget a kisebbik CPU gyártónak, de a Phenom mindkét változatából jó az ellátás. Ami sebességi kritikákat illeti, arra mindig az a válasz, hogy tessék egyforma árú termékeket egymás mellé tenni. Ilyen összehasonlításban egyáltalán nem kell az AMD-nek szégyenkeznie az újdonság miatt. De lássuk a foglalatkérdést: mivel egyszerre mutatták be a Phenomokat az AMD 790FX lapkakészletével, ráadásul megjelent az AM2+ megjelölés a foglalat mellett, sokan azt gondolták, illetve gondolják ma is, hogy az új CPU-k nem mennek a régi alaplapokban. Ez nem így van.

Bár a régebbi lapok közül sok nem használható az újdonsággal, így például az nForce4-es chip sem használható a négymagosokkal. Érdemes utána nézni, hiszen sok alaplap egy BIOS frissítéssel alkalmassá tehető az új processzorok fogadására. Ami a 790FX-et illeti, azért javasoljuk, hogy vegye tekintetbe, aki új alaplapban gondolkodik. De lehet szó akár a kistestvér 770-esről is. A 790-es az első lapka, amely kezeli PCI-E 2.0-ás szabványt. Az AMD komplett rendszerként mutatta be új termékeit, a 3850, 3870-es ATi videokártyák már tudják ezt a szabványt.

Nem kell tehát feltétlenül szemétbe dobnia alapját annak, aki CPU-t szeretne fejleszteni, az AMD jó szokásának megfelelően igyekszik megtartani a kompatibilitást a lehető leghosszabb ideig.
1 hozzászólás

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 12 napja

röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja