Felfutóban a legális zeneletöltések

2005. január 21.
3.3641
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A lemezkiadókat tömörítő IFPI felmérése szerint 2004-ben megtízszereződött az internetről legálisan letöltött zenék mennyisége.

A felmérés szerint tavaly mintegy 200 millió zeneszámot töltöttek le Európában és az Egyesült Államokban a pénzért legális zenét kínáló mintegy 230 online zeneáruház weboldalairól. Az ilyen letöltések összesen 330 millió dolláros bevételt hoztak a lemezkiadóknak, ami teljes bevételük 1-2%-ának felel meg.

Az IFPI szerint idén ez az arány megduplázódik, egyes elemzők szerint pedig 2010-re eléri majd a 10%-ot. A növekedéshez nagyban hozzájárul a hordozható zenelejátszók sikere - 2004-ben 25 millió ilyen készüléket adtak el világszerte, amiből 10 millió Apple iPod volt. John Kennedy, az IFPI vezetője elmondta, hogy várakozásai szerint az idén egyre több olyan mobiltelefon fog megjelenni a piacon, amely képes lesz nagy mennyiségű zeneszám tárolására, így a mobiltelefonos letöltések széles körben el fognak terjedni. A felmérés ugyanakkor arról is beszámol, hogy eddig csak az internetezők mintegy 10%-a töltött le pénzért zenét - az online szolgáltatók elsősorban a tizenévesek bevonásával szeretnék ezt az arányt növelni, kedvező, nem előre megszabott mértékű, hanem például a mobiltelefonok területéről már ismert feltöltőkártyás előfizetői konstrukciók bevezetésével.

Bármilyen nagymértékű azonban az előfizetéses szolgáltatások térnyerése, az illegális, ingyenes zeneletöltések továbbra is nagy gondot jelentenek a kiadóknak. Az IFPI becslése szerint jelenleg mintegy 870 millió ilyen illegálisan terjesztett zenei fájl hozzáférhető a világhálón, ami csak igen csekély mértékű csökkenés az egy évvel ezelőtti 900 millióhoz képest. A lemezkiadók eddig mintegy 7 ezer esetben kezdeményeztek bírósági eljárást a terjesztők ellen, amelyek közül több nagy összegű kártérítés megítélésével végződött.
1 hozzászólás

Marduk

11 éve, 6 hónapja és 13 napja

Hát, ha a zenékért nem kérnének el olyan horribilis összegeket, akkor talán jobban visszaszorulna.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja