Év végéig döntenek Galileo közösségi finanszírozásáról

2007. október 03.
1.7391
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az év végéig végleges döntést kell hozni az Európai Unió Galileo műholdas navigációs programjának közösségi finanszírozásáról - állapodtak meg az EU-tagországok közlekedési miniszterei kedden luxembourgi ülésükön, a magyar delegációt vezető Felsmann Balázs szakállamtitkár beszámolója szerint.

Arról is döntés született, hogy a program az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem magán-állami partnerség keretében, hanem alapvetően közösségi támogatással, európai uniós forrásokból valósul meg.

Arról, hogy az uniós költségvetés mely elemeiből csoportosítanak át a programra, várhatóan az EU-tagországok pénzügyminiszterei döntenek, de az a magyar alapálláspont nem változott, hogy Magyarország a közösségi agrárpolitika megváltoztatását csak igen kiemelt indokkal fogadja el - mondta el a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára.

Felszólalásában Magyarország is támogatta, hogy folytatódjék a program, még idén szülessen meg a döntés, és a közösségi finanszírozásé legyen a főszerep.

A tagországok között az MTI értesülései szerint még mindig jelentősek a nézeteltérések abban a tekintetben, mely forrásokból tegyenek át a műholdas programra. Mostanáig Németország még azt is ellenezte, hogy az EU-költségvetés legyen a fő finanszírozó, de kedden már nem emelt blokkoló kifogást ez ellen. Más tagországokkal együtt viszont jelezte, csak bizonyos forrásokat tart átcsoportosíthatónak erre a célra, mint a hosszú távú kutatási és fejlesztési program keretét. Franciaország, Spanyolország, Magyarország és mások az agrárkereteket igyekeznek védeni, míg az Európai Bizottság és néhány más tagállam éppen ott lát tartalék lehetőséget. Magyar részről korábban már azt is értésre adták, hogy nem fogadható el olyan finanszírozási megoldás, amely az egyebek között az új EU-tagországok felzárkóztatásának segítésére szolgáló, kohéziós vagy strukturális alapokból kíván átcsoportosítani erre a célra

A 30 műholdból álló navigációs rendszert az eredeti tervek szerint 2009-től kellene működtetni. Eddig azonban mindössze egyetlen műholdját állították pályára. A 3,4 milliárd euró összköltségű beruházáshoz még 2,4 milliárd eurónyi forrás hiányzik.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja