EU-vizsgálat a világ legnagyobb memóriagyártói ellen árkartell gyanú miatt

2004. március 04.
1.4801
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Európai Unió vizsgálatot indított a legnagyobb memóriagyártók, köztük a Micron, a Samsung és az Infineon ellen, hogy kiderítsék, valóban árkartellbe tömörültek-e 2001 során, hogy mesterségesen magasan tartsák a DRAM-árakat.
 

Az EU vizsgálata párhuzamosan folyik az amerikai igazságügyi minisztérium hasonló vizsgálatával. A Micron Technology egyik képviselője szerint már 2003 áprilisa vizsgálódnak az EU szakemberei, az ügy azonban csak most kezdi igazi hivatalos vizsgálat formáját ölteni.

A piacot figyelő szakembereknek az tűnt föl, hogy bár 2001 során összezsugorodott a piac, visszaestek az eladások és a kereslet, a DRAM-árak mégis az egekig szöktek, ez pedig ellentmond a piac belső törvényeinek. Ez olyannyira így igaz, hogy gyakran rendes üzletmenet mellett is jelentősen visszaesnek az árak akár kisebb termelési fölösleg következtében is.

Az ügy részletei egyelőre homályosak, de tény, hogy Michael Dell, a neves PC-gyártó vezérigazgatója elmondta, hogy 2002 elején kénytelen volt másodlagos forrásból DRAM-ot beszerezni, kikerülve egy esetleges kartell befolyását. Szintén érdekes fejlemény, bár nem tisztázza a helyzetet, hogy az amerikai vizsgálat során decemberben Alfred Censullót, a Micron értékesítési vezetőjét a nyomozás hátráltatása miatt találták bűnösnek, igaz ugyan, hogy az eset végül vádalkuval ért véget, de Censullónak le kellett mondania posztjáról.
1 hozzászólás

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljazol63 profiljagery1113 profiljaMonyo profilja