EU: Folytatják a Galileo kiépítését

2007. december 03.
1.8111
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Európai Unió tagállamainak közlekedési miniszterei pénteken megállapodtak a Galileo műholdas helymeghatározó rendszer fejlesztésének folytatásáról.

Az egyezséget az tette lehetővé, hogy a múlt héten a tagállamok megállapodtak abban is, honnan teremtik elő az ehhez szükséges, összesen még mintegy 2,4 milliárd eurót. Az összeg nagy része a mezőgazdasági költségvetés fel nem használt maradványkeretéből származik majd. A szakminiszteri megállapodást sokáig gátolta, hogy Spanyolország új követeléssel állt elő: a kivitelezésben korábban közvetlenül érintett nagy tagállamként Olaszországhoz és Németországhoz hasonlóan egy irányítóállomást szeretett volna magának. Ezt a kérését csak péntek délután teljesítették, de akkor is olyan kompromisszummal, hogy a spanyol bázis csak egy részterületen, a katasztrófavédelemben működik majd.

Jacques Barrot közlekedési biztos már ez előtt bejelentette, hogy "képesek vagyunk 2013-ig üzembe helyezni a Galileót és számos szolgáltatást nyújtani az európaiaknak".

A 30 műholdból álló navigációs rendszert - amely az amerikai GPS párja és riválisa kíván lenni - az eredeti tervek szerint 2009-től kellene működtetni, 2012-től pedig már valamennyi műholddal. Eddig azonban mindössze egyetlen műholdját állították pályára. A beruházás összköltsége 3,4 milliárd euró.

A távközlési és közlekedési miniszteri ülés korábbi szakaszában áttekintették az Európai Bizottság minap bemutatott távközlési reformjavaslat-csomagját. Ennek egyik célja, hogy a verseny növelésével gyorsabban fejlődjön a szélessávú internet. Emellett javasolják, hogy a cégek válasszák szét a távközlési infrastruktúra működtetését és a szolgáltatások nyújtását. A bizottság önnön befolyásának növelését is kéri, nevezetesen azt, hogy ne csak a jelentős piaci erejű szolgáltatók kiválasztásakor élhessen vétójogával, hanem akkor is, amikor ezen szolgáltatókra kötelezettségeket rónak. Felvetette Brüsszel egy új hatóság létrehozását is.

A csomagról most folytatott első miniszteri eszmecsere azt mutatta, hogy a tagországok hosszú vita előtt állnak, ugyanis számos ponton jelentős nézeteltérések alakultak ki. Sok delegáció értésre adta, hogy egyelőre nem fogadják el a szolgáltatások és az infrastruktúraműködtetés szétválasztását, a bizottság vétójogának kiterjesztését és a "szuperhatóság" létrehozását sem.

Viviane Reding távközlési biztos mindazonáltal azt hangoztatta, hogy a célokban teljes az egyetértés a tagországok között.

Mint Reding bejelentette, egy másik napirendi pont keretében az EU tagállamai elfogadták az Európai Bizottság stratégiáját a mobiltelevíziós szolgáltatásokról is. Ez egyebek között frekvenciatartományt kíván biztosítani e szolgáltatások számára, lehetőleg az URH frekvenciasávban, és elő kívánja mozdítani az úgynevezett DVB-H technológia használatát európai mobiltelevíziós szabványként. A mobiltelevíziózás első nagy európai tesztjének a jövő évi osztrák-svájci rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságot tartják.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja