Embertelen munkafeltételek a Dell üzemeiben

2007. november 29.
1.5781
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Egy nemrég napvilágra került jelentés szerint a Dell távol-keleti termelőközpontjaiban elfogadhatatlan, szinte már embertelen állapotok uralkodnak.

Tavaly az Apple került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy az iPod-komponenseket előállító ázsiai gyárakban a munkások éhbérért robotolnak napi 15-16 órát, most pedig a Dell is támadások kereszttüzébe került. Egy egyetemistákból álló érdekvédelmi csoport 2006 novembere és 2007 augusztusa között három az amerikai számítógépgyártó számára alkatrészeket készítő kínai beszállító által az alkalmazottaknak biztosított munkafeltételeket vette górcső alá, ám a vizsgálatok során számos jogsértést észleltek.

A csoport megállapította, hogy ezen üzemekben a helyi törvények által előírt munkabérnél jóval kevesebbet fizetnek a dolgozóknak, és sok esetben még legális munkaszerződésük sincs az embereknek. Mivel a Dell nem tart raktáron nagy mennyiséget, ezért egy-egy nagyobb rendelés esetén növelni kell a termelési kapacitást, s így nagy terhelésnek teszik ki a munkásokat is. Ezek után már egyáltalán nem meglepő, hogy a szóban forgó kínai üzemekben nincs megoldva az évi szabadságolás kérdése sem.

A tanulmány készítői felszólították a fogyasztókat, hogy tartózkodjanak a Dell rendszerek megvásárlásától, amíg a vállalat nem tesz komoly lépéseket a jogsértések megszüntetése érdekében, és nem biztosít alkalmazottai számára normális bért, valamint emberhez méltó munkakörülményeket.
nincs még hozzászólás

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljaiPet profiljagery1113 profiljaWickedSick profilja