Elsőfokú ítélet várható ma az Elender honlapjának feltörése ügyében

2003. december 15.
1.4381
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Elender Rt.

honlapjának négy évvel ezelőtti feltörése miatt indított büntetőperben várhatóan hétfőn hirdeti ki elsőfokú ítéletét a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ügyészség tudomása szerint ez az első olyan eset, amikor fiatalkorú hacker ellen indult eljárás, az egyik vádlott a cselekmény elkövetésekor még a 16. életévét sem töltötte be. A vád szerint két ifjú hacker 1999. december 29-én feltörte az Elender Rt. honlapját. A hálózatok forgalmának lehallgatására alkalmas úgynevezett "sniffer" programmal naplózták az előfizetők és a szerver közti adatforgalmat, a felhasználók azonosítóját és kódolt jelszavát rögzítették, majd egy számítástechnikai szakközépiskola szerverén visszafejtették.

Az elkövetők mintegy 1900 felhasználói nevet rögzítettek táblázatformátumba a hozzá tartozó jelszavakkal, és az egyik fiatal hacker az Elendert gúnyoló szöveget is szerkesztett.

A hackerek 2000. január 8-án jogosulatlanul behatoltak az Elender rendszerébe, ezért a cég munkatársainak több órára le kellett választaniuk a szervert az internetről. Ez mintegy 35 ezer előfizetőt érintett. Három héttel később a két tettesi magatartással vádolt fiú ismét jogosulatlanul behatolt az Elender rendszerébe, kicserélte a honlapot, és jelszavakat hozott nyilvánosságra, tartalmazza a vádirat.

Az egy éve kezdődött büntetőperben az elsőrendű vádlott lényegében elismerte a terhére rótt tényállást, de úgy vélekedett, hogy bűncselekményt nem követett el, nem bűnös.

A gimnazista fiú a tavaly decemberi tárgyaláson arra a kérdésre, hogy miért az Elender rendszerébe hatoltak be, úgy válaszolt: az internetes társadalom nem szerette ezt a céget, mert a biztonsági rendszere tele volt hibákkal, "lyukas volt", ráadásul hónapokon át nem is javították ki hiányosságait. Arra a kérdésre, hogy miért nem e-mailben figyelmeztették a szolgáltatót a rendszer hiányosságaira, a vádlott azt felelte: lehet, hogy ez lett volna a helyes, de eszébe sem jutott. Véleménye szerint a cég úgysem javította volna ki biztonsági rendszerét.

A vádlott hangsúlyozta, hogy a rendszer feltörésekor nem kívántak személyes adatokkal visszaélni, például nem olvasgatták mások leveleit, de az sem merült fel bennünk, hogy bárki más visszaélhetne az általuk nyilvánosságra hozott információkkal.

Az Elender Rt. egyik vezetője 2000 januárjában úgy nyilatkozott: az ügyfelek 10 százalékának felhasználói nevéhez és jelszavához fértek hozzá a hackerek, de nem kerültek birtokukba a számlázási, a lakcím és egyéb személyiségi jogokat érintő adatokat.

Az eset kapcsán két fiatalt tettesként, egyet bűnsegédként vádolt meg az ügyészség bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett közérdekű üzem megzavarásával és bűnszövetségben elkövetett magántitok jogosulatlan megismerésével. A törvény szerint a vádlottak bűnösségük esetén akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők, bár a fiatalkorúak ellen indult büntetőeljárásokban a legsúlyosabb bűncselekményeket leszámítva ritka, hogy letöltendő szabadságvesztést szabnak ki a bíróságok.

Az effajta, interneten elkövetett rendszerfeltöréseknek nincs kialakult bírói gyakorlata, hasonló esetek még alig kerültek büntetőbíróság elé Magyarországon.
1 hozzászólás

italianman

11 éve, 7 hónapja és 13 napja

Két ifjú hacker .Megérte nekik?

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja