Elkészült Japán leggyorsabb szuperszámítógépe

2010. március 13.
1.9061
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
RED profilja, adatai
RED
A Fujitsu a napokban bejelentette a Japán Atomenergia Ügynökséggel (JAEA) közösen indított szuperszámítógép-fejlesztési projektje lezárását.
 

Az elmúlt napokban a partnerek üzembe állították az új rendszert. A gép 186,1 TFLOPS teljesítményt ért el a LINPACK teljesítménytesztjén. A 2009 novemberében összeállított, legfrissebb TOP500 lista alapján (a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek rangsora) jelenleg ez Japán legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe.

Az új rendszert az atomenergia-kutatás több területén is használni fogják, egyebek mellett a magfúzió szimulálására. A szuperszámítógép fontos szerepet játszik majd az atomenergia biztonságos használatának támogatásában.

Az új, hibrid rendszer három számítógépes szerverrendszerből áll. Ezek mindegyike eltérő célt szolgál: az első egy fejlett párhuzamos számítási egység, a második a következő generációs szuperszámítógép alkalmazásainak fejlesztését támogató egység, a harmadik pedig egy osztott memóriájú SMP szerver. A rendszer magját képező párhuzamos számítási egység a Fujitsu legújabb PRIMERGY BX900 pengeszerverének 2134 node-os (4268 CPU és 17 072 processzormag) konfigurációjával biztosítja a nagy teljesítményű párhuzamos számítási környezetet. A node-ok a legújabb InfiniBand QDR nagy sebességű csatlakozási technológiával kapcsolódnak egymáshoz.

A következő generációs kódfejlesztő egység egy 300 node-os FX1 szerverfürtből, az osztott memóriájú szerver pedig egy egynode-os SPARC Enterprise M9000 UNIX szerverből áll. A rendszert egy 36 elemből épített ETERNUS DX80 lemezes tárolótömb teszi teljessé.

A három szerverrendszer mindegyike a Fujitsu nagy teljesítményű számítási köztesszoftverét, a Parallelnavit futtatja, amely közös fejlesztési és végrehajtási környezettel és egységes felügyelettel gondoskodik a kifogástalan működésről.

A LINPACK benchmark teljesítménytesztjén a rendszer lelkét, a fejlett párhuzamos számítási egységet alkotó PRIMERGY BX900 szervereket vizsgálták. Az elért eredménnyel a rendszer a 2009 novemberében közölt TOP500 szuperszámítógépes lista valamennyi japán tagját maga mögé utasítja, a globális szuperszámítógép-rangsorban pedig a 19. helyen áll.

Ez az eredmény annak a komplett rendszerarchitektúrának köszönhető, amely a Fujitsu Parallelnavi HPC köztesszoftverével és új rendszerintegrációs technológiáival (pl. programhangolás) ötvözi a legújabb PRIMERGY BX900 pengeszerverek nyers teljesítményét. A Fujitsu 8 GB/s egyirányú adatátviteli sebességet ért el azzal, hogy két InfiniBand QDR kártyát szerelt minden egyes pengébe. A LINPACK teszten elért kiemelkedő pontszámhoz a Parallelnavi tudományos és műszaki matematikai könyvtárainak Fujitsu Laboratories technológiákon alapuló, világszínvonalú teljesítményjellemzői is nagy mértékben hozzájárultak.
2 hozzászólás

richie8

8 éve, 21 napja

Nem normálisak ezek a japánok

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 9 hónapja és 16 napja

[Tiltott felhasználó!]

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljaManiac profiljasmadi1968 profiljaBvektor profiljaiPet profilja