Elkészült a GIMP legújabb 2.8-as kiadása

2012. május 04.
2.0911
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
RED profilja, adatai
RED
A GIMP fejlesztőcsapata a tegnapi nap folyamán bejelentette, hogy hosszas munkálatok után elkészült és letölthető a népszerű képszerkesztő programjuknak legfrissebb, 2.8-as számozást viselő végleges kiadása.

A GIMP (GNU Image Manipulation Program) egy ingyenes, nyílt forráskódú grafikus szerkesztő, ami egyaránt elérhető Linux, Mac OSX, valamint Microsoft Windows operációs rendszerekre szabott változatban is. A most bejelentett 2.8-as verzió rengeteg frissítésen és módosításon esett át, és emellett természetesen teljesen új, olyan régóta várt funkciókat is felvonultat, mint például az opcionálisan választható egyablakos mód.

A GIMP 2.8-ban újdonságként köszönthetjük a forgatható ecseteket, és az ezekhez tartozó presetek megjelenését, valamint a felhasználónak már lehetősége van, hogy a kép rétegeit ízlés szerint csoportosíthassa. A GIMP főablaka már egy új navigációs panellal gazdagodott, de a friss fejlesztések eredményeként köszönthetjük többek között az új billentyűparancsokat, a JPEG2000 fájlformátum és 16 bites RAW import támogatást, az új slider widgeteket, illetve az eszköz-presetek mentését is.

Több eszköz külső megjelenése is ráncfelvarráson esett át, a Toolbox ablakok immár személyreszabhatóak, de fejlesztőcsapat munkájának köszönhetően a szoftver továbbfejlesztett erőforrás menedzsmenttel is büszkélkedhet. Az új kiadásban immár lehetőség van a színértékek CSS, Python, Java, PHP vagy plain text-ből való importálására, valamint kísérleti jelleggel már megérkezett a PDF exportálás támogatása is (a többoldalas fájlokat is beleértve).

A "Mentés" és "Mentés másként" opcióval kizárólag az XCF fájlformátum használható, viszont a "Fájl" menü már exportálási funkcióval is bővült, így ezen keresztül lehetőség van különféle formátumokban elmenteni a képeket. A frissen megérkezett GIMP 2.8-nak egyelőre még kizárólag csak a forrása tölthető le az alábbi linken keresztül, de hamarosan számíthatunk a Mac OSX, illetve a Microsoft Windows operációs rendszerekre kihegyezett telepítőállományok megjelenésére is.

A GIMP 2.8 letöltése.
8 hozzászólás

skyman

13 éve,

Szerintem a GIMP tökéletes választás. Amellett, hogy ingyenes, jó vele dolgozni. Sose használtam photoshop-ot, mindig megtette egy Gimp.

válasz erre

marco

13 éve,

Én is inkább másnak nevezném. Sokan hasonlítgatják, de értelmetlen. Mindkettő fotómanipuláló, de máshogy. Én pl a Gimpet szoktam meg, hosszú évek óta csak ezzel dolgozom, tökéletesen megfelel.mosolygó smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

13 éve,

[Tiltott felhasználó!]

marco

13 éve,

Vendég írta:
Mert? A Gimp mennyi?meglepett smiley
Ingyenes...nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve,

marco írta:
És drágább.röhögő smiley
Mert? A Gimp mennyi?meglepett smiley

válasz erre

marco

13 éve,

Vendég írta:
Hát azért a PhotoShop jobb.nyelvnyújtó smiley
És drágább.röhögő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve,

Hát azért a PhotoShop jobb.nyelvnyújtó smiley

válasz erre

marco

13 éve,

...Illetve bétaként van Ubuntu repo is. Én ezt használom már jó ideje. Elég régen készül az új verzió.

De legjobb. Ennyi.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja