Elkészült a Calculate Linux 12.0 végleges kiadása

2012. augusztus 01.
2.2581
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
RED profilja, adatai
RED
Alexander Tratsevskiy az elmúlt napokban bejelentette, hogy fejlesztőcsapatával elkészítették és letölthető a Calculate Linux legújabb, immár 12.0-ás verziószámra fejlődött kiadása.

A Calculate Linux egy orosz fejlesztésű, ingyenes operációs rendszer, ami a nagy népszerűségnek örvendő Gentoo Linux alapjaira épül, így természetesen teljes mértékben kompatibilis is vele, emellett egyaránt alkalmas az asztali PC-k, illetve a szervereken való használatra is. Akárcsak az eddigi kiadásoknak, az új változatnak is hét variánsa született meg, név szerint a Calculate Directory Server (CDS), a Calculate Linux Desktop KDE (CLD), GNOME (CLDG) és Xfce (CLDX), a Calculate Media Center (CMC), a Calculate Linux Scratch (CLS), illetve a Calculate Scratch Server (CSS).

Az operációs rendszer most megérkezett 12.0-ás változata a 3.4.5-ös verziószámmal ellátott Linux rendszermag köré épül, asztali környezetek közül pedig változattól függően a KDE Software Compilation 4.8.4, a GNOME 3.2, vagy a fürge Xfce 4.10 áll a felhasználók rendelkezésére. A leglátványosabb újítással a Calculate Linux Xfce büszkélkedhet, ugyanis a grafikus felülete immár a teljesen új, Adwaita névre keresztelt kinézettel gazdagodott, emellett a menüje is alapos ráncfelvarráson esett át, aminek köszönhetően az már lényegesen áttekinthetőbb külsővel fog megérkezni.

A szóban forgó Xfce kiadás alapértelmezett képnézegető alkalmazása a Geeqie lett, viszont a felsoroltakon kívül a fejlesztőcsapat a felhasználói interfész működését is optimalizálta, így az már lényegesen gördülékenyebb működést kínál. A sokak által kedvelt GIMP képszerkesztő immár a legfrissebb 2.8.0-ás verziójával van jelen, de emellett az olyan népszerű programokról sem kell lemondanunk, mint például a LibreOffice irodai programcsomag 3.5.4.2, vagy a Chromium webböngésző 20.0.1132.57-es példánya.

A Calculate Linux aktuális kiadása már nem csak grafikus felületen keresztül, hanem immár parancssoron keresztül is egyszerűen konfigurálható, ráadásul az újdonságok listáján köszönthetjük már a párhuzamos installáció támogatását is, ami lehetővé teszi, hogy az operációs rendszert egyidejűleg több háttértárolóra telepíthessük, beleértve persze a hordozható meghajtókat is.

A frissen beharangozott Calculate Linux 12.0 fent említett hét változata már letölthető az alábbi linken keresztül, és ahogy azt már megszokhattuk, mind a 32 bites, mind pedig a 64 bites rendszerekre szabott ISO képállományok közül válogathatunk.

Elkészült a Calculate Linux 12.0 végleges kiadása - 2. kép

A Calculate Linux 12.0 letöltése.
3 hozzászólás

Vendég

12 éve, 8 hónapja és 1 napja

veeegre
!!

válasz erre

Vendég

12 éve, 8 hónapja és 1 napja

Meglepodtem volna, hogy ha a heten nem jon ki valami linux.
Mar szerda van es semmi.
röhögő smiley

válasz erre

Raiden

12 éve, 8 hónapja és 1 napja

Én idegenkedem kicsit a termináltól,de aki megszokta már annak ez csemege lesz.Engem kiidegel..röhögő smiley
Érdekes ellentmondás a Linux-nál,ez a "win-ről áttérés minél egyszerűbben",filozófia,ez az os nyilván a haladó és tapasztalt felhasználók kedvence lesz.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja