Egységes felhasználói felület otthoni szórakoztató elektronikai eszközökhöz

2004. szeptember 22.
1.7581
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az amerikai Fogyasztói Elektronikai Szövetség (CEA) olyan technológiai szabványt fogadott el, amely lehetővé teszi a hálózatba kapcsolt összes otthoni elektronikai eszköz vezérlését a televíziós távirányító és képernyő segítségével.

A CEA-2027-es kódnevű szabvány a korábbiaktól eltérően teljes irányíthatóságot biztosít a készülékek, például PC-k, vagy digitális mozgóképlejátszók fölött, beleértve a különböző gyártók által beépített speciális funkciókat is.

A technológia FireWire (IEEE-1394) hálózati kapcsolaton alapul, ám tervezik a támogatás kiterjesztését az Ethernet kapcsolatra is. Az elektronikai iparág szereplői régóta szeretnének egységes felhasználói felületet biztosítani a különféle otthoni berendezésekhez, ám az, hogy melyik eszköz legyen annak jövőbeli sarokköve, egyelőre heves viták tárgya. A számítógép-gyártók természetesen szórakoztató multimédiás alkalmazásokkal ellátott PC-iket tekintik annak, ám a DVD és egyéb digitális videolejátszókat forgalmazó cégek szintén előszeretettel látják el készülékeiket más tartalmakat kezelő alkalmazásokkal. Gary Shapiro, a CEA vezérigazgatója hivatalos közleményében elmondta, hogy az új szabvány bebiztosíthatja a televíziókészülékek központi pozícióját az otthoni szórakoztató elektronikai alkalmazások között.

Az új szabvány segítségével csak akkor alakítható ki egységes felhasználói felület, ha a különféle eszközök hálózatba köthetők. Több gyártó ugyanakkor, attól tartva, hogy ebben az esetben a közvetett használat miatt márkanevei veszíthetnek presztízsükből, nem látja el termékeit hálózati kapcsolattal. Bill Rose, a CEA illetékese szerint erre is van megoldás - a szabvány ugyanis azt is lehetővé teszi, hogy az egyes készülékek felhasználói felületei külön-külön jelenjenek meg a képernyőn, ahol így akár az adott eszköz márkalogója is megjeleníthető.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja