Egyre nő az igény a halk PC-k iránt

2003. november 15.
3.1861
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Nehezedre esik a munkádra koncentrálni a PC-d előtt? Lehet, hogy a géped állandó zúgása okozza! Egyre több felhasználó fordul emiatt már a teljesen halk megoldások felé, legyen az házi tuning vagy gyári hangtompító megoldás.

Eleinte a nagy és kevésbé fejlett számítógépek korszakában még rakétahangú hűtéseket alkalmaztak, azonban később, amikor szabványosodni kezdtek a számítógép-alkatrészek, egyre kisebb helyen fértek el, és egyre halkabb hűtési megoldások jöttek a képbe.

Az utóbbi időben viszont a nagy teljesítményű chipek terjedésével újból problémává vált azok hőtermelése, és megint az egyre melegebb, és ezért hangosabb PC-k irányába megy a piac.

"A PC-k egyre hangosabbak és hangosabbak lesznek az évek során. Ha például már a falon át is hallod a zúgását, az probléma..." - mondta el Paul Holstein, egy üzlet tulajdonosa, aki nemrégiben felkereste az Endpcnoise.com nevű céget, Vancouverben. Ez a cég a számítógépek teljes lehalkításával foglalkozik, és miután Holstein a saját gépét megcsináltatta, olyannyira elégedett volt, hogy az egész vállalkozásának összes gépét átépítteti most.

"Olyan PC-ket építünk, amelyeket nem lehet hallani" - mondta Jon Schoenborn, az NW Custom Computers menedzsere, akik az Endpcnoise.com-ot működtetik. Scoenborn szerint a megrendeléseik többszörösére nőttek az évek során. Természetesen több más gyártó is törekszik halk PC-k építésére, mint például a Tranquil PC vagy a SilentPC nevű európai cégek. A nagyobb gyártók, mint a Dell vagy a HP nem igazán reklámoznak extra halk számítógépeket, de nekik is vannak olyan megoldásaik, amelyek halkabbak a társaiknál. Ezek a cégek főleg a Windows alapú gépeket célozzák meg, hiszen a rivális Apple mindig is a halk gépek elkötelezettje volt. Az utóbbi időben viszont már ezek a gépek is kezdenek hangosabbak lenni.

Általában a számítógépeknek több zajforrásuk is van. A tápegység, a merevlemez, a ventilátorok és más komponensek is kibocsátanak némi zajt. A gyors processzorok és videokártyák is egyre nagyobb hőt termelnek, ezért egyre jobb és hangosabb hűtést igényelnek. A CD-DVD meghajtók és merevlemezek pedig a mechanikus működésükből adódóan zajosak. A felhasználóknak általában két választásuk van a zajcsökkentésre, vagy kicserélgetik a hangos alkatrészeket halkabbra, vagy építenek egy teljesen új, csendesre tervezett gépet.

Egy új építésű halk PC tartalmaz halk tápegységet, esetleg passzív hűtést, egy alacsony fordulatú processzorhűtőt nagy hűtőbordával, és olyan merevlemezt például, amelynek folyadék-csapágyazása van, a halkabb működés érdekében. Egyéb speciális megoldások is léteznek, mint például a vízhűtés, amellyel a legtöbb ventilátort kiválthatjuk, vagy a PC házának hangszigetelése. Ezenkívül a normál léghűtéses házakban optimalizálhatjuk a levegő útját is, hogy az még kevesebb zajt keltsen, és jobban hűtsön.

Ezek a halk gépek akár 25-26 decibeles zajszintre is csökkenthetőek, emellett egy tipikus hálószoba éjjelente 30dBA, egy forgalmas út pedig mintegy 80dBA zajszinttel rendelkezik. Az ember hallásának alsó küszöbe egyébként 20dBA, az ez alatti hangokat normális esetben az átlagember már nem hallja.

Egy-egy ilyen halkító átalakítás persze nem olcsó mulatság, akár 30-40 ezer forinttal is megkönnyítheti pénztárcánkat. Ez természetesen nem nagy költség, olyan cégeknek, amelyeknek halk PC-kre van szükségük, mint például stúdióknak, azonban az egyszeri otthoni felhasználót már keményebben érinti.

Természetesen a legtöbb zajt ezentúl is a PC mechanikus egységei keltik majd, és ezekből is az egyre gyorsuló CD és DVD olvasó, valamint író egységek jelentik a legnagyobb problémát.
4 hozzászólás

Aidon Assassin

13 éve, 4 hónapja és 10 napja

Nekem a terra vinyo ventilátora volt hangos de felért egy 40es évekbeli repülőével nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Shade

13 éve, 4 hónapja és 11 napja

Ez is jó helyre írja a kérdését. röhögő smiley
Mellesleg nekem már rohadt hangos a gép, pedig nem rég lett ventilátor cserélve.

válasz erre

Raiden

16 éve, 4 hónapja és 15 napja

Vendég írta:
Szerintetek a gta iv elmegy egy 256 MB videókártyával ? írjatok - ladanyi.zsolt96@gmail.com
El kéne hogy menjen..kacsintó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 4 hónapja és 15 napja

Szerintetek a gta iv elmegy egy 256 MB videókártyával ? írjatok - ladanyi.zsolt96@gmail.com

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljatotyak profilja