Egyre agresszívebbek a felugró reklámok

2003. november 09.
1.5421
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Amerikai Kereskedelmi Felügyelőbizottság eljárást indított egy kaliforniai cég ellen, mely reklámablakokkal bombázta a netezők számítógépeit.

A hirdetett 30 dolláros szoftver csupán a cég saját felugró ablakait szüntette volna meg. A San Diegoban székelo D Squared Solutions Windows Messenger üzenetekkel bombázta az internetezőket, de a legmeglepőbb az időtartam: minden tizedik percben. Az FTC-nek a bejelentést megtévő Karen McKechnie elmondta, hogy a reklámok miatt képtelen munkavégzésre. "Az üzenetek küldése szabálysértés, és mindenkinek joga van használnia a saját számítógépét."

Howard Beales, a Kereskedelmi Felügyelőbizottság igazgatója szerint "A felugró ablakban reklámozás az élet része, de ez a vállalat túlment minden határon." A Windows üzenőszolgáltatása alapesetben a sürgős rendszergazdai üzeneteknek az intraneten lévő felhasználókhoz eljuttatására készült, de persze akár a kollégák egymás közötti csevegésére is használható. Az FTC közlése szerint ezt használta ki a D-Squared reklámcélokra, de olyan pofátlan módon, hogy a hirdetett termék mindössze a saját reklámjaitól kímélte volna meg a felhasználókat.

"Az olyan reklám, ami csak annyit közöl, hogy abbahagyom a reklámozást ha fizetsz meglehetősen egyszerű eset" - nyilatkozta Beales. Az igazgató kiemelte, hogy ennek megakadályozása a Messenger szolgáltatás kikapcsolásával is lehetséges, melynek amúgy sem gyakori a használata.

Az üzenetek kihasználása reklámcélokra egyébként érdekes ötlet, mivel az akkor is megjelenik, ha a felhasználó nem olvasgat a neten vagy nem is levelezik; csupán egy aktív internetkapcsolatot igényel. Célcsoportja így igen nagy, az összes szélessávú kapcsolattal rendelkező felhasználót (ADSL vagy kábel) el tudja érni. Kikapcsolása nem szünteti meg a webes, a böngészőben megjelenő reklámokat.

A D Squared számtalan weblapon reklámozza szoftverét, de a cég levélben, és telefonon is elérhetetlen. A honlapjukon lévő információ szerint óránként akár 135000 üzenetet is tudnak továbbítani, és adatbázisuk kétmilliárd internetcímet tartalmaz. Beales közlése szerint a vállalat többszázezer dolláros bevételre is szert tehetett. A Kereskedelmi Felügyelőbizottság a területileg illetékes, Maryland állambeli bíróságon már megtette a szükséges jogi lépéseket.

A Microsoft már októberben kiadta a Windows Messenger biztonsági javítását, mely lehetetlenné teszi a távoli használatot. Ezenkívül, mivel a vállalat szerint az otthoni felhasználók számára teljesen szükségtelen a szolgáltatás, a Windows következő verziói alapesetben már kikapcsolt állapotban tartalmazzák a szoftvert. A cég ezenkívül pénzjutalmakkal is segíti a hackerek és vírusírók elleni harcot: 5 millió dollárral támogatják a hatóságok munkáját, és 250000 dollárt ajánlottak fel az ősszel hatalmas károkat okozó MSBlaster és a SoBig férgeket író programozók nyomravezetőjének.
1 hozzászólás

Kekmedve

13 éve, 5 hónapja és 6 napja

Lassan már az ölembe ugranak egyből...

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profilja