Economics: lesz végre asztali Linux?

2004. április 19.
1.7551
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A minap az egyik amerikai hírlevél egy Economics cikkre hivatkozva próbálta fölkelteni az érdeklődést az asztali Linux-változatok helyzetével kapcsolatban.

Azonban a Linux totemállatkája, miközben ádáz csatákat vív a UNIX-al, Bill Gates ablakos birodalmát még mindig csak törpe minoritásként nézegetheti (a szellemdús illusztráció az Economicstól). Van valami változás? Vagy csak újabb fiaskók jönnek? Sandítsunk az Economics cikkre és gondolkozzunk!

A nagymenők Linuxoznak
Az IBM következetesen és régóta. Épp emiatt orrolt meg rá a UNIX forráskódot kezelő SCO Group. A jogtalanul Linuxosoknak átadott UNIX-kódok miatti IBM-SCO per folyamatban van. Aztán végre a Compaq-Digital gyökerekből is táplálkozó HP is lépett a Linux irányba. Beszállt a DELL is. A Novell megvette a SuSe Linuxot. Tehát, valami tényleg van, csakhogy tényleg ez-e az igazi?

Tulajdonképpen a Sun is beindult Linux irányba, de a szénája most épphogy nem jól áll, veszteséget és jelentős elbocsátásokat jelentett be (már az Economics cikk megjelenése utáni fejlemény!). Ráadásul a nyílt forráskódot támogató lobby nem is elégedett azzal, ahogy a Sun a Linuxhoz hozzá áll. Kevesli a lelkesedését. Szerintük, nem igazán jól halad az Open Office, a MS Office konkurens fejlesztése sem. Erre jött ráadásként az, hogy az ősellenségével, a Microsofttal épp most ásta el évekre a csatabárdot, igaz, hogy eredetileg csak Java ügyben. Ugyanakkor a Sun Kínában elnyert egy pályázatot, 1000 Linuxos olcsó Sun-PC szállítására, amit, a Sun főnök, Jonathan Schwarz, elképzelése szerint, több milliónyi követhet. Hogy a gazdasági gyengélkedése mellett ez hogyan fog realizálódni, az már nagyon is kérdéses. Azért ez is jelentős változás!

Bill 94 százaléka
A Sun pillanatnyi gazdasági nehézségeitől eltekintve sem jelenti a kínai Linuxgép üzlet egy új korszak hajnalát az IDC véleménye szerint. A Linux hendikeppje óriási. A Windows jelenleg az asztali piac 94 százalékát uralja. A maradék 6 százaléknak is csak a kevesebb mint fele jelent Linuxot, a többi az arisztokratikus lelkületű alkalmazók kedvenc Apple Macintosh gépét takarja. Ez utóbbiakon egyébként újabban UNIX és jórészt Microsoft alkalmazói programcsomagok (MS Mac Office) futnak.

Apple Macintosh!
Itt az elemzést tulajdonképpen abba is lehetne hagyni. Az elemzők azonban még tesznek egy lapáttal a tűzre: szerintük 2010-ig is csak 7-10 százalékra nőhet az alternatívok aránya, de döntő mértékben a Macintosh javára. A Linux, tehát, akár még vissza is szorulhat, pedig ma már tényleg nem csak Linux-őrülteknek való változatai vannak! Viszont érdemes az informatikai menedzsereknek jobban odafigyelni a Macintosh világra. Főként azért, mert végre a feladatokhoz kéne kliensgépeket vásárolni, nem a PC-gyártók reklám szirénhangjai mentén. És végre jöhetnének a mobil gépek mellé vékony kliensek is.

Célorientáltan vagy uniformizáltan?
Kicsit fantáziadúsabban, célratörőbben kellene építeni az informatikai infrastruktúrát. Egyre rugalmasabbra és drótozatlanabbra (WiFi, WiMAX, WUSB, VoIP, RFID stb.), széles sávon. Kérdés, hogy ezt hány üzemeltető rendszergazda agyával lehet kézben tartani, ha nem erőforrás kihelyezést használunk. Ma már mindegyik operációs rendszer környezete, több szakembert is elfogyaszt az intézmény informatikai alkalmazásainak a biztonságos fenntartásához, beleértve a Linuxokat is. Ezt egyre kevesebb cég engedheti meg magának az üzleti hatékonysági versenyben. Így, sajnos, sem a rendszergazdák, sem a topmenedzserek, nem lelkesednek szerteágazó eszközbázis használatáért. Ez is az asztali Linuxok terjedését nehezíti.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaiPet profiljaManiac profilja