Digitalizálják az Anna Amalia könyvtárat

2005. november 21.
1.5421
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Miután 2004 szeptemberében kigyulladt a weimari Anna Amalia könyvtár, és több mint 50 000 könyv vált a lángok martalékává, a helyi kulturális örökségért felelős Weimari Klasszika Alapítvány úgy határozott, hogy belekezdenek a megmaradt művek egy részének digitális formába történő átmentésébe.
 

Először a 15-19. századból ránk maradt térképeket, atlaszokat, valamint a világszerte legnagyobbnak számító Faust-gyűjtemény archiválását tűzték ki célul az alapítvány szakemberei, melyek digitális változatai már 2007-től elérhetőek lesznek a világhálón.

A projekt célja, hogy a bibliotéka legfontosabb történelmi, kulturális kincseit megmentsék az utókor számára, és a felbecsülhetetlen értékű eredeti példányokat még jobban megóvják azáltal, hogy védik azokat az elhasználódástól, és egy a korábbi tűzvészhez hasonló pusztulás ismételt előfurdulása esetén azok el ne vesszenek, hanem megmaradjanak a jövő nemzedékei számára.

A 2004-es évben több mint 50 000, nagyrészt a 17. és 18. századból származó mű semmisült meg teljesen, és hozzávetőlegesen 62 000 kötet szenvedett olyan károsodásokat, amelyek egyharmada a legmodernebb módszerekkel sem restaurálható.
nincs még hozzászólás

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljaWickedSick profiljaGargameth profilja