Digitális szakadék Európában

2005. november 11.
1.6441
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Európai Unió által elvégeztetett legújabb felmérés szerint érzékelhető szakadék van az internethasználat tekintetében az európai lakosság csoportjai között, amelyek elsősorban az életkor, a jövedelem és az iskolai végzettség alapján különülnek el.

Az Eurostat, az EU statisztikai hivatala mind a 25 tagállamra kiterjedően végezte a felmérést, és arra jutott, hogy a legnagyobb különbség a fiatalok és az 50 év felettiek között van.

A 16-24 éves középiskolás, illetve egyetemista vagy főiskolás diákok közül ugyanis 85% internetezik rendszeresen, az 55 és 74 év közöttiek esetében azonban ez az arány mindössze 13%. Az iskolai végzettség egyébként is fontos: a felsőfokú diplomával rendelkezők körében 77%, az érettségizetteknél 52%, a középiskolát nem befejezők között viszont csak 25% a világhálót rendszeresen használók aránya. A harmadik, jövedelmi tényező szintén tetten érhető a felmérés eredményében: a munkahellyel rendelkezőknek 60, a munkanélkülieknek azonban csak 40%-a szokott internetezni.

Ami a nemzetközi összehasonlítást illeti, az EU átlag 47%; az Egyesült Államokban hasonló módszerrel végzett felmérés 2003-ban 55%-ról számolt be. Az Eurostat adatai szerint Európában az északi országok járnak az élen: Svédországban 82%, Dániában 76%, Finnországban pedig 70% a rendszeres internetezők aránya.

A legalacsonyabb, 20%-os arányt Görögországban mérték, de Magyarország sem végzett túl előkelő helyen a maga 28%-ával. A diákok körében regisztrált 87% viszonylag jónak mondható, hiszen ezzel megelőzzük például Olaszországot ((74%) és Írországot (57%) is, a digitális szakadék viszont éppen emiatt igen széles: a felnőtt munkavállalóknak ugyanis csupán 33, a munkanélkülieknek 17, a nyugdíjasoknak pedig mindössze 3%-a látogatja nálunk a világhálót. Ami a végzettséget illeti, a diplomásoknak 68, az érettségizetteknek 45, a 8 általánossal rendelkezőknek pedig 13%-a internetezik rendszeresen hazánkban.
1 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

7 éve, 7 hónapja és 9 napja

[Tiltott felhasználó!]

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profiljac0m1n65un profiljaNeurotic profiljagery1113 profiljaherrklein profilja