Digitális jeltitkosítás a kvantumfizika segítségével

2004. március 10.
1.5831
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A forradalmi kvantumkódolásos technológia hosszú számsorok helyett egyetlen fényrészecske segítségével képes digitális adatok titkosítására.

Az amerikai Magiq és a svájci ID által kidolgozott, kvantumkriptográfiának elnevezett technológia lényege, hogy a titkosítás feloldásához szükséges kódot egyetlen foton hordozza. Míg a hagyományos eljárásnál a számkódok feloldásához szükséges idő szavatolja a biztonságot, addig az új módszer hatékonysága a kvantumfizika törvényein alapszik.

Abban az esetben ugyanis, ha egy fényrészecskét eltérítenek útjából és fizikai behatásnak tesznek ki azért, hogy megpróbálják leolvasni az általa hordozott kódot, tulajdonságai megváltoznak, így a rajta tárolt információ elvész.

A Magiq hardvert száloptikás hálózatra telepítve olyan virtuális rendszer jöhet létre, amelyen belül lehetséges kvantumkódolt adatok továbbítása. A QPN Security Gateway elnevezésű eszköz ára 50.000 és 100.000 dollár között mozog, a gyártó mégis bízik az üzleti sikerben. Az alkalmazás első felhasználói kormányok és hadseregek, illetve internetes szolgáltatók lehetnek, akik segítségével ultra-biztonságos vonalat biztosíthatnak ügyfeleiknek magasabb előfizetési díj fejében. Jelenleg a technológia legfőbb hátránya az, hogy a fotonok tulajdonságai bizonyos távolság megtétele után automatikusan megváltoznak, így a jelkulcs is eltűnik: az eddigi legtávolabbra elért kvantumkód 120 km-es utat tett meg.

A Magiq vezérigazgatója elmondta, hogy vállalata jelenleg kvantum-memóriacsipek, és más, a technológiát alkalmazó szerkezetek kifejlesztésén dolgozik, hosszú távú célkitűzésük pedig egy teljes, kereskedelmi forgalomba szánt kvantum-számítógép megalkotása.
1 hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja