Cukorral növelhetjük az akkumulátorok energiáját?

2014. január 25.
2.7371
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Az akkumulátorokkal kapcsolatos fejlesztések folyamatosan az egyik legnagyobb kihívást jelentik a különféle hordozható eszközök gyártóinak, hiszen egyre kisebb méretbe kéne egyre több energiát beletömöríteni.

A napenergia számos megoldásnál már bizonyította jótékony hatását, ám egyelőre nem igazán jellemzőek a napelemes hátoldallal ellátott készülékek. A Virginiában található mezőgazdasági és élettudományi főiskolán egy egészen más megoldással kísérleteztek, mely meglepő eredményt hozott.

Az ottani kutatócsoport ugyanis nem mást, mint a cukrot hívta segítségül. Persze nem a jól ismert kristálycukorról van szó, hanem a nagy energiatartalmú növények (például a burgonya) maltodextrin lebontása termelne elektronokat, melyek megfelelő energiával szolgálhatnának különböző termékek meghajtásához. A folyamat egyetlen mellékterméke a víz, ami több esetben jelenthet gondot, de mivel még csak kezdetleges kutatásról van szó, ezért ha arra kerülne a sor, akkor bizonyára ezt a problémát is megoldanák a tudósok.

Ez a megoldás a kutatók szerint akár tízszer nagyobb energiával ruházhatják fel az okostelefonokat, táblagépeket és egyéb akkumulátorról üzemelő termékeket, mint a most elterjedt lítium-ion-os megoldások. Természetesen nem egészen új ez a téma, hiszen már több éve folynak hasonló kísérletek, ám az igazi áttörés még nem következett be.
18 hozzászólás

csirkee

9 éve, 11 napja

érdekes

válasz erre

Gergo94

9 éve, 11 napja

Ezt sem hallottam még! Jövőben majd jól jöhet

válasz erre

EdwardHUN

9 éve, 11 napja

kemény

válasz erre

totyak

9 éve, 11 napja

Pontosan azt akartam írni, hogy ez már nem újkeletű felfedezés, régóta tudvalevő, hogy a növények alkalmasak ilyen célokra.
Hirtelen eszembe jutott a dologról a Portal 2

válasz erre

kokasbalazs

9 éve, 11 napja

az kemény !

válasz erre

wegh

9 éve, 11 napja

Érdekes téma, remélem mennek vele valamire

válasz erre
12a(z) 2 -ből

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljaWickedSick profilja