A napenergia számos megoldásnál már bizonyította jótékony hatását, ám egyelőre nem igazán jellemzőek a napelemes hátoldallal ellátott készülékek. A Virginiában található mezőgazdasági és élettudományi főiskolán egy egészen más megoldással kísérleteztek, mely meglepő eredményt hozott.
Az ottani kutatócsoport ugyanis nem mást, mint a cukrot hívta segítségül. Persze nem a jól ismert kristálycukorról van szó, hanem a nagy energiatartalmú növények (például a burgonya) maltodextrin lebontása termelne elektronokat, melyek megfelelő energiával szolgálhatnának különböző termékek meghajtásához. A folyamat egyetlen mellékterméke a víz, ami több esetben jelenthet gondot, de mivel még csak kezdetleges kutatásról van szó, ezért ha arra kerülne a sor, akkor bizonyára ezt a problémát is megoldanák a tudósok.
Ez a megoldás a kutatók szerint akár tízszer nagyobb energiával ruházhatják fel az okostelefonokat, táblagépeket és egyéb akkumulátorról üzemelő termékeket, mint a most elterjedt lítium-ion-os megoldások. Természetesen nem egészen új ez a téma, hiszen már több éve folynak hasonló kísérletek, ám az igazi áttörés még nem következett be.