Csődbe juthat a földönkívüli élet után kutató SETI projekt

2006. április 15.
2.5651
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Hétéves működés után, anyagi források híján elképzelhető, hogy be kell fejezni a földönkívüli élet kutatását célzó, több mint 5 millió számítógép fölös kapacitását felhasználó SETI@Home projektet.

Arthur C. Clarke író és jövőkutató, a SETI kutatások atyja egy olyan nyilvános üzenetet juttatott el különféle fórumokhoz, amelyben leírja, hogy a projekt folytatásához az év végéig körülbelül 280 millió forintnak megfelelő összegre van szükségük, ezt azonban a fő támogató Kaliforniai Egyetem nem tudja egymaga biztosítani.

Clarke elmondta még, hogy az ezredfordulós ".com robbanás" vége óta folyamatosan apad az anyagi támogatás, így a források mostanra vészesen elapadtak. Azok, akik szeretnék támogatni a kutatást, illetve fontosnak tartják, hogy ne kelljen hét esztendő után leállítani, egy angol nyelvű oldalon keresztül továbbíthatnak pénzadományokat.

A SETI@Home kezdeményezés tárgyától függetlenül azért is történelmi jelentőségű, mert ebben a projektben használták föl esőként, 1999-ben az internetre csatlakozott otthoni és munkahelyi személyi számítógépek tömegének fölös kapacitását olyan célra, amilyeneket hagyományosan szuperszámítógépek szoktak végezni. Az Arecibo Obszervatóriumból érkező adatokat eddig több mint ötmillió egyszerű PC, összeadva mintegy 2,4 millió évnek megfelelő időn keresztül dolgozza föl, gyakorlatilag megállás nélkül.

Kapcsolódó linkek:
Adomány a SETI Home projektnek
1 hozzászólás

Dr.Benzin

10 éve, 9 hónapja és 21 napja

Jó cikk mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja