CrossFire grafikus technológia az ATI-tól

2005. június 02.
2.1171
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az ATI a Computex informatikai kiállításon bemutatta egyszerre több grafikus kártyát felhasználó technológiáját, a "CrossFire-t".

A CrossFire, ahogyan azt korábban már sejteni lehetett, két ATI Radeon grafikus kártyát használ egyszerre. Ezek közül azonban elég, ha elsődlegesen csak az egyik támogatja a technológiát, igaz viszont, hogy a feltételezettel szemben az új kártyás alaplapok csak bizonyos társtermékekkel tudnak majd együttműködni.

Így a "Radeon X850 CrossFire Edition" csak az X850-alapúakkal, konkrétan a Pro, az XT és az XT Platinum Edition modellekkel lesz kompatibilis, míg ugyanígy, a "Radeon X800 CrossFire Edition" is csak a többi X800-as termékkel, vagyis a Vanilla X800-zal, az XL-lel, a Pro-val, az XT-vel, az XT Platinum Edition-nel, és az X800 All-in-Wonder verzióval lesz együtt alkalmazható. A CrossFire segítségével a felhasználók akár meg is duplázhatják számítógépük grafikus teljesítményét, a technológia ráadásul a gyártó szerint alkalmazható a már létező játékprogramokhoz is, ami az Nvidia konkurens termékéről, az "SLi-ről" nem mondható el - utóbbi esetében az előnyök csak a kimondottan a hozzá szabott videojátékoknál jelentkeznek. Az Nvidia terméke saját közvetítőt használ a két alkalmazott kártya összekapcsolására, míg a CrossFire a már bevált PCI Express-t alkalmazza erre a célra. A CrossFire révén akár 14-szeres élsimítás is elképzelhető, ami igen jó képminőség-javulást jelent, főként a 3D megjelenítésnél - ilyenkor azonban sajnos nem érvényesül a nagyobb képfeldolgozási teljesítmény.

A két felhasznált kártya közül a "fő", vagyis a feltétlenül CrossFire-képes grafikus kártya teljesítménye határozza meg a technológiát alkalmazó PC grafikus tulajdonságait. Ez azt jelenti, hogy ha a másik ATI Radeon kártya valamiben, például az adattovábbító csővezetékek számában felülmúlja a fő kártyát, ez a többlet nem érvényesül, vagyis mindkettőnél ugyanannyi lesz csak aktív. Az ATI szerint a CrossFire bármilyen iker X16-os PCI Express alaplapon működik, azonban az ideális az ő saját, Radeon Xpress 200 CrossFire Edition chipekkel szállított alaplapja. Az első CrossFire kártyák július közepétől, az alaplapok pedig valamikor augusztusban lesznek kaphatók. Az olyan cégek ugyanakkor, mint az Asus, az ECS, a Gigabyte, a Tul, az MSI, a Sapphire és a DFI még júniusban megkezdik a technológiát alkalmazó alaplapok szállítását a PC-gyártók számára, Intel- és AMD-alapú rendszerekhez egyaránt. Az ATI reményei szerint a CrossFire mind teljesítményben, mind árban versenyképes alternatívája lesz az Nvidia SLi-nek.

Kapcsolódó linkek:
ATI Corporation
1 hozzászólás

richie8

11 éve, 7 hónapja és 23 napja

Nem semmi, hova húzzák még az X850-es szériát, valóban mindent kisajtolnak teljesítményügyileg.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja