Charles Simonyi ősszel mutatja be új programját

2007. augusztus 30.
2.1381
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Charles Simonyi magyar származású amerikai szoftverfejlesztő ősszel mutatja be új "programíró programjának" kísérleti változatát.
 

A Microsoft egykori társalapítója újabb nagy kalandra készül, Intentional Software nevű cége az emberi tévedést lényegében kizáró, önprogramozó programot tár a nyilvánosság elé - számolt be legfrissebb számában az időszakosan megjelenő Business 2.0 amerikai üzleti magazin. Simonyi ezúttal merészebbet gondolt ki annál a szövegszerkesztő szoftvernél, amelyet még a Xerox PARC-nál fejlesztett ki, majd a Microsoftnál fejezett be, és amellyel egymilliárd dollárosra becsült vagyonát megalapozta.

Az Intentional Software - amelyet magyarra talán szándékorientált szoftvernek lehetne fordítani - olyan kísérleti programot mutat be, amellyel elég lesz, ha az ember közli, hogy mit tegyen. Nem lesz szükség programozási szakismeretre, néhány paraméter megadása után a szoftver önmaga programot alkot.

A ma 58 éves Simonyi volt az, aki munkatársaival a Xeroxnál kitalálta a forradalmian új, grafikus felhasználói felüleletet. A fejlesztőmérnök, miután társaival 1995-ben a Microsoftnál létrehozta az Office-csomagot, meg akarta teremteni a "rámutatni és klikkelni" működési elv programozási megfelelőjét. E célból hozta létre az Intentional Software céget.

A technológia lelke a Domain Workbench nevű platform, amelyet egy felhasználóbarát grafikus felületről lehet irányítani. Henk Kolk, a párizsi Capgemini számítástechnikai cég vezetője "isteni adománynak" nevezi a platformot, amellyel szerinte néhány hónap alatt el lehet végezni olyan feladatokat, amelyhez ma még 50 programozó öt évi munkája szükséges.

A programozó szakemberek egy része kétkedéssel fogadja az Intentional Software újító törekvését. A nyílt forráskódú programok világában sokuk idejétmúltnak tartja a cég titkolózását, azt, hogy szabadalmi védettséget akarnak szerezni az új programra.
nincs még hozzászólás

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt