Bűnözővé válhatnak a gyanútlan felhasználók

2005. november 19.
1.7511
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Clearswift megjelentette legújabb Spam Index felmérésének eredményeit, mely szerint a levélszemétküldők októberben gyors meggazdagodást ígértek a felhasználóknak.

A spamküldők a hatalmas nyereséggel kecsegtető részvénytippek mellett, otthon végezhető munkákat is kínáltak, melyekkel a gyanútlan felhasználók - tudtukon kívül - akár pénzmosásba vagy más bűncselekményekbe is belekeveredhetnek. A Clearswift Spam Index felmérése szerint októberben megkétszereződött a gyors meggazdagodást ígérő kéretlen reklámlevelek száma.

A levélszemétküldők könnyű, otthon végezhető munkát kínáltak a hiszékeny felhasználóknak: csomagokat kell továbbítaniuk egy megadott címre vagy kifizetéseket kell újra csoportosítaniuk. A munkaadók általában olyan vállalatok, amelyeket a hatóságok megtévesztésére hoztak létre a bűnözőcsoportok. A csomag továbbítás esetében olyan áruk átvétele és továbbítása a feladat egy lánc mentén, amikért lopott hitelkártyával fizettek, míg a második esetben a "dolgozó" tudtán kívül pénzmosásban vesz részt.

A kéretlen levelekben érkező, nagy haszonnal kecsegtető részvénytippek a csalások egyik legrégebbi fajtája. Az Spam Index adatai szerint októberben megháromszorozódott a csalások száma, így az összes spam egyharmadát tették ki. A spamküldők alacsony névértékű, hatalmas nyereséggel kecsegtető részvényeket ajánlottak magánbefektetőknek. Ezekben a spamekben a levélszemétküldők elhitetik a címzettekkel, hogy bennfentes információkhoz juthatnak. A spamküldők elgondolása szerint a részvényárfolyam a befektetők rohamával az egekbe szökik, a csalók pedig ekkor szabadulnak meg részvényeiktől.

"A részvényekkel és a törvénytelen foglalkoztatási ügyekkel kapcsolatos csalások elterjedése a hagyományos trükkök népszerűségének csökkenésével magyarázható" - mondta el Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója. "A csalásokkal, például az adathalászattal kapcsolatban egyre nagyobb éberség tapasztalható, ezért a spamküldők újabb és újabb trükköket találnak ki a pénzszerzésre. A pénz motiválja őket, és ha egy módszer már nem hoz eleget a konyhára, kipróbálnak valami mást. A csalók nem válogatnak az eszközök között, olyannyira, hogy még ártatlan embereket is felhasználnak bűncselekményeikhez."

A Clearswift által október legfurcsább spamjének választott reklámlevele ingyen élelmiszert kínál az olvasóknak: "Ez a kérdés rengeteg dellát ér? - Árulja el, melyik a kedvenc áruháza, és egy éven keresztül ingyen juthat élelmiszerhez!"

Az online szerencsejátékot hirdető kéretlen reklámlevelek szinte teljesen eltűntek. Az egészségügyi és pénzügyi témájú kéretlen levelek aránya növekedett, így ez a két csoport uralja a levélszemét 80,1 százalékát. A pornográf levelek aránya az elmúlt hónapok tendenciáinak megfelelően jelentős mértékben, 4,65 százalékra csökkent.

A felmérés eredményei a Clearswift által hetente megkapott kéretlen levelek milliói, a forrásul szolgáló e-mail fiókokba érkező levélszemét elemzésével készültek. Az e-maileket a Clearswift spamActive szolgáltatásával gyűjtötték össze és elemezték. A spamActive a MAILsweeper Business Suite II többszintű levélszemét-védelmének egyik fontos összetevője. A naponta nyolcszor frissített spamActive összegyűjti a kéretlen levelek jellemző kifejezéseit, tárgysorait, amelyek ezután automatikusan letölthetők az ügyfelek e-mail házirendjeinek frissítéséhez.
1 hozzászólás

Shade

13 éve, 4 hónapja és 7 napja

Na ez is szopás kicsit. röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Xelosz profiljamarco profiljaBotyi profiljaKisember001 profilja