Börtönbüntetés fenyegeti a norvég hackert

2003. december 13.
1.5011
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A crackerek, hackerek, internetes csalók egyre gyakrabban szerepelnek a híradásokban, sőt néhány film is készült már erről a világról.

A skandináv emberek meglehetősen híresek a liberális gondolkodásmódjukról. Nincs ez másként a törvényhozásban és a törvények betartatásában sem. Ez persze nem jelenti azt, hogy ott bármit meg lehetne tenni és fütyülni lehet a jogszabályokra. Ezt bizonyítja a "DVD-hacker"-ként elhíresült norvég Jon Lech Johansen esete is.

A norvég államügyészség az eredeti eljárásban 90 napos elzárásra és 20 ezer norvég korona, azaz körülbelül 2460 euró megfizetésére kötelezte a hackert. Ezen kívül a hivatal le akarja foglalni az "úriember" számítógépeit és eszközeit. Az esetről az Aftenposten nevű norvég lap számolt be. A bírósági tárgyalások befejeződtek, ítélet az ügyben 2004 januárjában várható. Más források szerint viszont elképzelhető, hogy már idén december 22-én pont kerül az ügy végére.

Persze sokakban felmerül a kérdés, vajon mit tett Johansen? Nos, 16 éves korában(!) más fejlesztőkkel együttműködve, akik Németországból, Oroszországból, Nagy-Britanniából, Hollandiából és az Egyesült Államokból segítették, megalkotta a DeCSS nevű programot. Ez a kis szoftver kiiktatja a DVD-kben lévő kódolást és a lemezen található fájlokat átmásolja a számítógép merevlemezére. A programocska tehát megkerüli például a filmipar által beépített lejátszást gátló funkciót. Első fokon a bíróság Johansent ártatlannak találta az ellene felhozott vádakban, ám most könnyen lehet, hogy börtönbe kényszerül, még ha csak pár hónapra is. Azért a hacker gondoskodott arról, hogy egy darabig még a címlapokon szerepeljen: idén ugyanis sikerült kijátszania az iTunes Windowsos változatának DRM (Digital Rights Management) védelmét.
4 hozzászólás

rDAVE

11 éve, 8 hónapja és 9 napja

Misa123 írta:
Megérdemelné -.-
Azóta már kiszabadult vagy visszakerült. röhögő smiley

válasz erre

Misa123

11 éve, 8 hónapja és 9 napja

Megérdemelné -.-

válasz erre

Marduk

11 éve, 8 hónapja és 9 napja

badam10 írta:
Nem is nagyon hallottam a TV-ben hackereket mostanában lehet hogy nehezebb meghackelni a dolgokat?vagy én nem nézek elég TV-t?
Pedig nem rég volt egy, amikor Magyarországon azt a kamionos izét túlterhelték a rendszer nem működött egy darabig.

válasz erre

badam10

11 éve, 8 hónapja és 9 napja

Nem is nagyon hallottam a TV-ben hackereket mostanában lehet hogy nehezebb meghackelni a dolgokat?vagy én nem nézek elég TV-t?

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja