Boldogít, de fokozhatja az agressziót is a videojáték

2016. január 27.
4.1541
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Maniac profilja, adatai
Maniac
A Wisconsin-Madison Egyetem két doktorandusza nemrégiben érdekes kutatási anyaggal szolgált azzal kapcsolatban, hogy a videojátékoknak pozitív és negatív hatásuk egyaránt van az emberekre.

Ennek megfelelően James Alex Bonus és Alanna Peebles megállapították, hogy a videojátékok rendkívüli mértékben hozzájárulnak az érzelmek kezeléséhez, ezáltal képesek javítani a kedélyállapotot, de negatív hatásként fokozhatják az agresszivitást.

A kutatás során direkt frusztráló, extrémen nehéz videojátékokat teszteltettek 82 egyetemista egy csoportjával, míg a másik csapat rögtön a következő szinten kezdte a kísérletet, amelynek részeként mindenki kapott egy erőszakmentes és egy agresszívebb videojátékot. Közel 20 percnyi játék után aztán a kísérlet résztvevőinek ki kellett tölteniük egy kérdőívet.

Ebből az derült ki, hogy az erőszakmentes játékok nem csak kiválóan alkalmasak stresszoldásra, hanem még a kedélyállapotot is képesek javítani, ellenben amennyiben valaki felfokozott idegállapotban van, az jobb, ha elkerüli az erőszakosabb alkotásokat, mert ahelyett, hogy megoldaná problémáját, inkább csak még agresszívabbá és feszültebbé válhat. Magyarul ne ülj le játszani, ha ideges vagy, mert csak még idegesebb leszel. Pont.
6 hozzászólás

Marduk

8 éve, 10 hónapja és 15 napja

Kevés az információ a kutatásról. Lehet, hogy 82 egyetemista közül jó párnak volt rossz napja, és pont olyan játék elé ültették le őket, ami nem nyugtatja az idegeket (pl. akármilyen MOBA).

Én szerintem a legtöbb ilyen kutatásnak se füle, se farka, és csupán statisztikai dolgokra támaszkodik, amelyek nem feltétlenül tükrözik a valóságot. A statisztika mellett sokkal több dologra is oda kell figyelni.

válasz erre

rDAVE

8 éve, 10 hónapja és 15 napja

Nem az erőszak mentességtől lesz nyugtató, hanem a kihívás hiányától. Olyankor olaj a tűzre minden apró hiba vagy sikertelenség.
Mondjuk nekem mindegy mit raknak elém, ha ideges és agresszív vagyok, akkor nem is akarok játszani. röhögő smiley Olyankor mindenki hagyjon békén, én meg maxra tekert hangszóróval hallgatok valami zúzósat.

válasz erre

totyak

8 éve, 10 hónapja és 15 napja

Ez egyetemi kutatás? Én ezzel már rég tisztában vagyok. Persze azért nem ennyire egyszerű a dolog. Vizsgálni kellett volna azt is, hogy az adott alanyok éppen milyen lelki állapotban vannak. Ha alapból fel vannak húzva, egy cuki kis platformer is idegbajt okozhat. Meg aztán vannak az alapból idegbeteg emberek is, nekik meg tökmindegy mi elé ülnek le.

válasz erre

Imperator

8 éve, 10 hónapja és 15 napja

Nekem ez eddig olyan egyértelmű volt.

válasz erre

Hentes

8 éve, 10 hónapja és 15 napja

Ezek a kutatások mindig kikészítenek... röhögő smiley Engem határozottan megnyugtat akkor is ha ideges vagyok.

válasz erre

WarriorAutobot

8 éve, 10 hónapja és 15 napja

Azért pontosítanék.
Olyan játék elé ne ülj le játszani ami még jobban felb***za az agyadat. Mert szerintem egy idegbajos ember kevésbé gurul be egy olyan játéktól ami alig jelent kihívást mint mondjuk egy olyan játék amiben instant felb***zák az agyad (pl. CoD, CS:GO n00b csapattal).

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja