Ballmer: A Linux operációs rendszer 'legalább' 228 szabadalmi jogot sért

2004. november 21.
1.7291
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Megbízható források szerint Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója a távol-keleti kormányfők szingapúri értekezletén úgy nyilatkozott, hogy a Linux operációs rendszert használó kormányok jogi eljárásokra számíthatnak, amiért szoftvereik szabadalmi jogokat sértenek.

Ballmer egy nemrégiben független szakértők által készített felmérésre hivatkozva azt állította, hogy a nyílt forráskódú Linux operációs rendszer "legalább" 228 szabadalmi jogot sért.

Hozzátette még, hogy egy napon majd minden egyes, a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) csatlakozó országot megtalál valaki, aki pénzt kér ezekre az ellopott szellemi javakra hivatkozva. A helyszín egyébként tökéletesnek mondható, ugyanis a szingapúri védelmi minisztérium tavaly Linux-alapúra cserélte 20 ezer Windows személyi számítógépét. A Linuxot a Távol-Keleten egyébként leginkább Kína favorizálja, mivel ők az anyagi szempontokon kívül potenciális fenyegetést is látnak a Windowsban. Némely vezetőik azt feltételezik ugyanis, hogy egy esetleges háborús helyzetben (például Tajvannal) bizonyos kódok révén ellenfeleik megbéníthatnák a teljes kínai informatikai hálózatot.

A különféle nyílt forráskódú szoftvereket támogató szervezetek elismerik, hogy a Linux felhasználók tudtukon kívül jogi eljárásoknak tehetik ki magukat. A szoftverfejlesztő SCO Group részéről például már több esetben is bírósághoz fordultak amiatt, mert szerintük a Linux az ő Unix szoftverükön alapul - szerencsére eddig magánszemélyeket nem, csupán a Linuxot támogató egyes cégeket, például az IBM-et perelték be. Mindenesetre a kormányok szintén vonzó célpontoknak ígérkeznek, kérdés persze, hogy Ballmer felperesként vajon a Microsoftra gondolt-e, vagy pedig máshonnan szerzett értesülések alapján, esetleg csupán a most napvilágot látott felmérés apropóján mondta, amit mondott.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaGargameth profiljaManiac profilja